Zaev dhe Cipras fitues të “Çmimit për Paqe në Hessen”

Blerand Rexhepi

Kryetari i Parlamentit të shtetit gjerman të Hesisë, Boris Rhein, dha “Çmimin e Paqes në Hesse” për vitin 2020 Kryeministrit Zoran Zaev dhe ish-Kryeministrit Grek Aleksis Tsipras në një ceremoni të veçantë këtë pasdite.

Për shkak të pandemisë Covid-19, ky Çmim i Paqes i Fondacionit Albert Oswald u dha online për herë të parë këtë vit.

Sipas Shërbimit për Shtyp të Qeverisë, Kryeministri Zoran Zaev dhuron pjesën e tij të shpërblimit në vlerë prej 25.000 euro Fondit të Solidaritetit për ndihmë dhe mbështetje në trajtimin e krizës së shkaktuar nga koronavirusi Covid-19

“Me Çmimin e Paqes në Hessen, ne nderojmë dy njerëz që kanë bërë fushatë për paqe dhe mirëkuptim ndërkombëtar dhe që kanë arritur të zgjidhin një konflikt që ka rrënjë të thella në histori,” tha Ryan në një fjalim në ceremoni.

Ai theksoi se Zaev dhe Tsipras arritën një marrëveshje mbi konfliktin dekada të gjatë midis vendeve të tyre rreth emrit “Maqedoni”, duke arritur kështu “një arritje të vërtetë diplomatike që askush nuk e ka bërë deri më tani”.

– Pa to, mosmarrëveshja për emrin që ka zgjatur që nga pavarësia e Maqedonisë në 1991 do të vazhdonte të ndizej dhe mosmarrëveshja midis dy vendeve fqinje do të vazhdonte të destabilizonte të gjithë rajonin e Ballkanit. Mosmarrëveshja pothuajse tridhjetë vjeçare për emrin midis Republikës së Maqedonisë dhe Greqisë u zgjidh paqësisht në 12 shkurt 2019 me marrëveshje. U gjet një kompromis, në të ardhmen emri i shtetit të sapo krijuar në 1991 të jetë “Republika e Maqedonisë Veriore”. Për herë të parë, filloi një periudhë e marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe u hap rruga për Maqedoninë e Veriut si një aleat i NATO-s dhe partner në Bashkimin Evropian, tha Ryan.

Ai theksoi se suksesi i arritur me përfundimin e kësaj Marrëveshjeje të Prespës kishte një ndikim jashtë rajonit dhe i dërgoi një sinjal botës që nuk ka vetëm të drejtën e më të fortit dhe se edhe në botën e sotme ka ende një rrugë respekti dhe kompromisi, një rrugë e paqes dhe e stabilitetit. .

“Dhe me këtë, fituesit nuk kanë bërë asgjë më pak sesa të vazhdojnë rrugën evropiane në një mënyrë të shkëlqyeshme pa pasur nevojë të heqin dorë nga identiteti i tyre kombëtar,” tha kryetari i parlamentit provincial të Hessen.

Anëtarja e komitetit të dhënies së çmimeve, profesor Nicole Dietelhof, theksoi se Zaev dhe Tsipras devijuan nga modeli i insistimit në pozicione maksimale dhe kuptimi i marrëveshjes si humbje ose tradhti.

Duke vepruar kështu, ata rrezikuan karrierën e tyre politike dhe u desh të negocionin një numër kompromisesh dhe koncesionesh brenda parlamenteve të tyre. Marrëveshja ka të bëjë me shpresën për bashkëpunim dhe partneritet të mirë midis Maqedonisë Veriore dhe Greqisë. Zgjidhja e mosmarrëveshjeve është një shembull i pajtimit midis rajonit dhe Evropës në tërësi, tha Dietelhof.

Lista e fituesve të mëparshëm të “Çmimit të Paqes në Hessen”:

1994 Mariana Heiberg-Holst, Norvegji

1995 John Hume, Irlanda e Veriut

1996 Gregorio Rosa Chavez, El Salvador

1997 Hans Kosnik, Gjermani

1998 Alexander Swan, Rusi

1999 George J. Mitchell, Sh.B.A.

2000 Martti Ahtisaari, Finlandë

2001 Max von der Stoel, Hollandë

2003 Lakhdar Brahimi, Algjeri

2004 Hans Blix, Suedi

2005 Shenjtëria e Tij Dalai Lama 14-të

2006 Daniel Barenboim, Izrael

2007 Christian Schwarz-Schilling, Gjermani

2008 Sam Nan, SHBA

2009 Deha Ibrahim Abdi, Kenia

2010 Ismail Khatib, Palestinë

2011 Sadako Ogata, Japoni

2012 Elizabeth Dekreti Warner, Zvicër

2013 Dr. Muhamed Ashafa dhe Dr. James Wuye, Nigeri

2014 Rubem Cesar Fernandez, Brazil

2015 Ella Mikhailovna Polyakova, Rusi

2016 Federica Mogherini, Itali

2017 Carla del Ponte, Zvicër

2018 Prof. Shebnem Korur Finkanci, Turqi

2019 Dr. Abiy Ahmed, Etiopi.

Next Post

Qeveria e RMV-së sot do të mbajë mbledhjen e 30-të

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, sot, me fillim në orën 12:00, do të mbajë mbledhjen e rregullt të 30-të. Në këtë mbledhje, Qeveria do të shqyrtojë Raportin për zbatimin e Ligjit për subvencionimin e kredive banesore me Propozim-vendim për kohëzgjatjen e thirrjes publike dhe numrin e thirrjeve publike […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: