Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Zëvendëskryeministri Bytyqi dhe ministri Nuredini në takim me Odën Ekonomike të Dubait

3 min read

Zëvendëskryeministri i Qeverisë, përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim me resorët ekonomikë dhe investimet, Fatmir Bytyqi dhe ministri i mjedisit dhe planifikimit hapësinor, Naser Nuredini, udhëheqin delegacionin qeveritar, i cili ndodhet në një vizitë zyrtare dyditore në Emiratet e Bashkuara Arabe, mëngjesin e sotëm në selinë Odës Ekonomike të Dubait u takuan me kryetarin dhe drejtorin ekzekutiv Hamad Buamim dhe menaxhmentin e ngushtë të odës.

Të shoqëruar nga zëvendëskryeministri Bytyqi dhe ministri Nuredini, me qëllim të thellimit të marrëdhënieve tregtare dhe ekonomike ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Emirateve të Bashkuara Arabe, në takim morën pjesë ambasadori ynë në Emiratet e Bashkuara Arabe, Abdulkadër Memedi, drejtor i Fondit për Inovacione dhe Zhvillimi Teknologjik Festim Halili, drejtori i Agjencisë për Promovim dhe Përkrahje të Turizmit, Lupço Janevski, si dhe përfaqësues të katër odave më të mëdha ekonomike: Antoni Peshev (drejtor ekzekutiv i Odës Ekonomike të Maqedonisë së Veriut), Trajan Angeloski (kryetar i Lidhjes së Odave Ekonomike). Tregtisë), Nebi Hoxha (Kryetar i Odës Ekonomike të Maqedonisë Veri-Perëndimore) dhe Aneta Antova Pesheva (kryetare e MASIT), të cilët mbërritën në Dubai, për të promovuar vendin tonë në festën e Ditës Kombëtare të Maqedonisë së Veriut në Expo Dubai 2020. që do të mbahet sot dhe për Konferencën e Biznesit që do të mbahet nesër.

Odat ekonomike janë krijues të ideve që ofrojnë zgjidhje për problemet reale të biznesit, tha zëvendëskryeministri në fillim të takimit, ndërsa gjatë takimit zëvendëskryeministri prezantoi mundësitë për investime në vendin tonë dhe theksoi se Maqedonia e Veriut ofron një gamë të gjerë masash mbështetëse për investime në prodhim, sektorin energjetik, bujqësi, ndërtim, turizëm, por edhe për mbrojtjen e mjedisit në pjesën e impianteve të përpunimit të mbetjeve, si pjesë e ekonomisë rrethore.

“Maqedonia e Veriut është ndoshta një vend me kushtet më të mira për të bërë biznes në Ballkanin Perëndimor dhe më gjerë. Kemi instrumente me të cilat mbështesim kompanitë për të investuar në fabrika prodhuese dhe në vend janë të përfaqësuar një numër i madh i kompanive që janë në zinxhirët e furnizimit të kompanive të mëdha ndërkombëtare të automobilave. Me Ligjin e ri të Energjisë dhe Strategjinë e Zhvillimit të Energjisë deri në vitin 2040, ne kemi hapur një front të gjerë investimesh në burimet e rinovueshme të energjisë, veçanërisht fotovoltaikët dhe termocentralet e erës, të cilat në afat të mesëm do të sigurojnë një furnizim të qëndrueshëm, ekologjik dhe të qëndrueshëm me energji elektrike. Shohim mundësi për të rritur bashkëpunimin edhe në prodhimin bujqësor, duke qenë se Dubai dhe Emiratet e Bashkuara Arabe importojnë rreth 95% të nevojave të tyre ushqimore. “Për të zgjeruar bashkëpunimin në cilindo sektor, do të ishte me interes të dyanshëm rivendosja e aerolinjës direkte Shkup-Dubai”, tha zëvendëskryeministri Bytyqi, duke ftuar një delegacion zyrtar nga Oda Ekonomike të vizitojë Maqedoninë e Veriut për të mësuar më shumë rreth mundësive për investime.

Ministri Nuredini theksoi se Maqedonia e Veriut po ndërmerr hapa seriozë për ruajtjen e mjedisit dhe mbrojtjen e burimeve natyrore që janë të rëndësishme për të gjithë qytetarët, sikurse uji dhe ajri. Ai shtoi se janë duke u realizuar një sërë objektesh infrastrukturore komunale dhe impiante përpunimi dhe është planifikuar të realizohen disa investime në impiantet e përpunimit të mbetjeve, për të përmirësuar ekonominë rrethore dhe për të shfrytëzuar me mençuri resurset në dispozicion.

Bashkëpunimi ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Emiratit të Dubait ka potencial të zhvillohet me ritme më të shpejta se më parë, përfundoi në takim zëvendëskryeministri Bytyqi, ministri Nuredini dhe kryetari i Odës Ekonomike të Dubait, Buamim, me ç’rast u dakorduan që të vazhdojnë komunikimin e ndërsjellë në të gjitha nivelet, për të rritur mundësitë për bashkëpunim ekonomik.