VMRO-DPMNE dhe E Majta kundër shtetit dhe Marrëveshjes së Prespës, shprehimisht “kandiduan” për Listën e zezë

Kohanews Admin

VMRO-DPMNE dhe E Majta qëndrojnë kundër Marrëveshjes së Prespës pavarësisht një urdhri ekzekutiv nga Presidenti i SHBA Joe Biden që kërcënon të ndalojë hyrjen dhe konfiskimin e pasurisë të të gjithë kundërshtarëve të Marrëveshjes me Greqinë dhe Marrëveshjeve të tjera të rëndësishme të Stabilizimit në Ballkan të përfunduara në të kaluarën prej dy dekada e gjysmë. Të dyja palët shprehimisht ia kthyen shpinën partnerit strategjik të vendit, përmes deklaratave të Dimitar Apasiev.

“VMRO-DPMNE nuk mori pjesë në negociata, krijimin, miratimin e tij në Parlament dhe zbatimin e tij, është asimetrike dhe në kundërshtim me interesat kombëtare maqedonase”.

Apasiev mbajti një qëndrim edhe më të ashpër, sipas të cilit urdhri ekzekutiv i Presidentit të SHBA Joe Biden është “pjesë e politikës së jashtme imperialiste të Shteteve të Bashkuara, e cila operon me presion, sanksione, kërcënime dhe ndërhyrje ushtarake, pra një politikë të dhunshme”.

Deri më tani, dihej, të paktën sipas deklaratave publike, se një pjesë e opozitës maqedonase nuk do të respektonte Marrëveshjen e Prespës, e cila shtoi një emërtim gjeografik në emrin e vendit, por forcoi identitetin (maqedonas, maqedonas). Marrëveshja çoi në zhbllokimin e integrimit Euro-Atlantik, dhe pikëpamje të tilla u ndanë disa herë nga kryetari i VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski.

Administrata amerikane nuk ka njoftuar ende emrat, por ankandi ka filluar. Sipas dekretit të fundit të nënshkruar nga Presidenti i SHBA Joe Biden, lista do të përfshijë të gjithë individët që punojnë kundër marrëveshjeve kryesore në Ballkanin Perëndimor, pasi përndryshe ata do të destabilizonin rajonin.

“Situata në territorin e ish Jugosllavisë në dy dekadat e fundit ka qenë komplekse dhe përfshin minimin e konflikteve të pasluftës, si dhe korrupsionin e përhapur në shumë institucione në këtë zonë. “Ky urdhër përbën një kërcënim për sigurinë kombëtare dhe politikën e jashtme të rajonit.”

Ata që janë përgjegjës për shkeljen e marrëveshjeve rajonale të sigurisë dhe paqes, të tilla si Marrëveshja e Prespës, Marrëveshja Kornizë e Ohrit, Rezoluta 1244 dhe Marrëveshjet e Dejtonit, mbahen përgjegjës.

Next Post

Ministri Shaqiri zhvillon takim me përfaqësues të SpaceX për të siguruar internet të shpejtësisë së lartë

Sot ministri Jeton Shaqiri zhvilloi takimin e parë me përfaqësues nga Space Exploration Technologies Corporation, ose njohur ndryshe si SpaceX.   Ministria për shoqëri informatike dhe administrate është duke kërkuar opsionet më të mira për të siguruar internet të shpejtësisë së lartë për të gjithë qytetarët e vendit, në zonat […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: