Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Zaev: Marrëveshja e Ohrit hodhi themelet mbi të cilat ne po ndërtojmë një shoqëri të përbashkët

3 min read

Ne shënojmë një përvjetor domethënës të marrëveshjes që siguroi një të ardhme paqësore dhe ndërtim të mëtejshëm demokratik të Maqedonisë së Veriut me pjesëmarrje të barabartë të të gjitha bashkësive të saj etnike. Marrëveshja hodhi themelet mbi të cilat ne si qeveri e sapoformuar në vitin 2017 po ndërtojmë shoqërinë tonë të përbashkët – një dhe të barabartë, duke përfshirë respektimin e barabartë të të gjitha identiteteve etnike dhe interesave të të gjithë qytetarëve që jetojnë këtu, tha kryeministri Zoran Zaev në fjalimin e tij në konferencë “Përtej Ohrit” me rastin e 20 vjetëve nga nënshkrimi i Marrëveshjes Kornizë të Ohrit.

Pas Ohrit, theksoi Zaev, vendi ynë po ndërton politika të pjekura, dhe në vend të konflikteve ne po flasim për përparimin ekonomik në vendin tonë dhe promovimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore, dhe së bashku me fqinjët tanë ne po krijojmë një Ballkan të Hapur.

– Pas Ohrit, të gjithë së bashku, pavarësisht nga përkatësia jonë etnike, kombëtare, fetare, sociale dhe kulturore, ne kemi ndërtuar një shoqëri të barabartë ku të gjithë mund të gjejnë prosperitet dhe një të ardhme më të mirë. Më vjen mirë që pas 20 vitesh po diskutojmë të gjitha këto përfitime. Një nga përfitimet më të rëndësishme është se përmes dialogut ne organizojmë jetën tonë, së bashku të përkushtuar ndaj secilit individ, familje dhe qytetar, tha Zaev.

Në vitin 2017, theksoi Zaev, përparësia jonë ishte t’i jepnim jetë Marrëveshjes dhe miratoi ligjin për përdorimin e gjuhëve, i cili plotësoi dispozitat e Marrëveshjes Kornizë të Ohrit.

– Marrëveshja e Ohrit i dha fund konfliktit, i cili fatkeqësisht mori viktima, por nga kjo distancë mund të themi lirisht se është një garanci e paqes, të cilën më vonë e përmirësuam dhe promovuam, duke krijuar një komunitet në të cilin qytetarët kanë bashkëjetesë dhe respekt reciprok dhe toleranca. Një komunitet në të cilin qytetarët kanë vizione të njëjta ose të ngjashme për një të nesërme më të mirë. Maqedonia Veriore është një mozaik i bukur i bashkësive dhe diversitetit etnik dhe të tjera, tha Kryeministri Zaev.

Marrëveshja Kornizë e Ohrit, theksoi Zaev, dërgoi mesazhin e mirëkuptimit, faljes reciproke mes maqedonasve dhe shqiptarëve dhe mes të gjithë qytetarëve të tjerë.

– Ky është mesazhi për bashkëjetesën, për qytetarët e barabartë në atdheun tonë të përbashkët. Si vend, ne kemi marrë të gjitha masat e nevojshme për të ndërtuar një shoqëri të integruar e cila bazohet fort në sundimin e ligjit, mbrojtjen e të drejtave të njeriut, respektimin e diversitetit dhe ne po zhvillohemi në një komunitet ku mundësitë janë të barabarta për të gjithë, si Anëtar i NATO -s dhe një anëtar i ardhshëm i BE -së., tha Zaev.

Ne kemi krijuar një shtet civil, theksoi ai, me kushte të barabarta për të gjithë ata që jetojnë në të.

– Maqedonasit, shqiptarët, turqit, serbët, vllehët, romët, boshnjakët dhe të gjitha bashkësitë e tjera. 20 vjetori i Marrëveshjes Kornizë të Ohrit përkon me 30 vjetorin e pavarësisë së vendit tonë dhe 80 vjetorin e kryengritjes popullore dhe 20 vjetorin e nënshkrimit të Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit, si hapi ynë i parë drejt arritjes së qëllimit tonë të përbashkët të anëtarësimit në BE, tha Zaev.

Të gjitha komunitetet, shtoi ai, duhet të jenë krenarë që janë një shembull pozitiv nga i cili mësojnë të tjerët.

– Dorëzimi i paqes, një model që shumë vende dhe rajone të tjera, jo vetëm në Ballkan dhe Evropë, por edhe në botë mund ta mësojnë. Dhe e marr përsipër që të lë një trashëgimi, të mbajmë atë që kemi arritur së bashku këto 20 vjet dhe të jem mirënjohës ndaj botës moderne nga e cila mësojmë shumë dhe e cila na ndihmon shumë. Worldshtë bota perëndimore që ishte këtu 20 vjet më parë dhe është këtu sot, si mbështetja jonë. Para së gjithash, partnerët tanë strategjikë SHBA dhe BE, tha Zaev.