Slot Thailand
Slot Thailand
Toto Macau
Slot88
Slot Ovo
Slot Ovo
Anti Rungkad
Depo Slot
Slot Jp
Slot Zeus
Mpo Slot
Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë paralajmëron protesta dhe grevë në rast të mos rritjeve të pagave - Koha News
Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë paralajmëron protesta dhe grevë në rast të mos rritjeve të pagave 1

– Lidhja e Sindikatave të Maqedonisë (LSM) apeloi deri te deputetët që sa më shpejt dhe “pa betejë politike” të votojnë ribalancimin e buxhetit, me të cilin do të rishpërndahen financat për të siguruar rritje prej 10 për qind për punonjësit e sektorit publik. rrogën e shtatorit, për këtë Kuvendi nis sot diskutimin.

Sindikata e punëtorëve nga administrata, prodhimtaria, organizatat shoqërore dhe shoqatat sot ka dërguar në Kuvend amendamentin e propozim-ribalancit me kërkesë që të gjithë përfituesit e buxhetit të kenë paga më të larta se së paku 30 e më së shumti 78 për qind.

 

  Rritja e ardhshme prej 10 për qind për të punësuarit në sektorin publik është në përputhje me Marrëveshjen e Përgjithshme Kolektive (KAK) që LSM nënshkroi me Qeverinë në korrik të këtij viti.

 

Me Marrëveshjen, po ashtu për herë të parë, sigurohet e drejta e pushimit vjetor, të cilën punonjësit në polici, ushtri, shëndetësi, arsim do ta realizojnë me ribalancimin e pritshëm.

Kryetari i LSM-së Slobodan Trendafilov në një konferencë për media u bëri thirrje ministrave, kryetarëve të komunave dhe drejtorëve të institucioneve që të aplikojnë Kontrata e përgjithshme kolektive për sektorin publik, duke qenë se Sindikata ka pranuar raporte nga punëtorët se drejtuesit e tyre nuk po ndërmarrin asnjë veprim në lidhje me dispozitën për rritja e pagave nga 10 për qind shtesë.

 

– Të hartohet një zgjidhje për çdo punonjës në sektorin publik me të cilën do ta përcaktojnë këtë të drejtë dhe në atë mënyrë do ta paguajnë ose nga ana tjetër do të lidhin kontrata kolektive në nivel të punëdhënësve, diçka që kemi bërë në periudhën e kaluar si sindikata të bashkuara në LSM, tha Trendafilov.

Ai po ashtu bëri të ditur se deputetët nuk i janë përgjigjur nismës së LSM-së, të paraqitur më shumë se një muaj më parë, për uljen e pagave të tyre dhe të gjyqtarëve dhe zyrtarëve të emëruar, të cilat janë rritur për 78 për qind.

 

  Iniciativa kërkon ndryshimin e Ligjit për pagat e zyrtarëve të zgjedhur dhe të emëruar, pra aplikimin e OKD-së, me të cilin zyrtarët dhe punonjësit do të kenë të njëjtën mënyrë të llogaritjes së pagave, duke filluar nga marsi i vitit 2025.

 

 – Janë të shurdhër, nuk kanë guxim të na kontaktojnë apo të na pyesin për arsyen e nismës së paraqitur.

LSM-ja e dorëzoi sepse edhe gjatë negociatave me KPK po thoshim atë që po themi sot – punonjësit nuk do të kënaqen me 10 për qind rritje të pagave nëse zyrtarët në mënyrë të pamerituar, pa ndonjë rritje të produktivitetit pas rritjes së pagave, gëzojnë përfitimet e vendim i turpshëm i Gjykatës Kushtetuese.

Me një rritje kaq selektive, shteti për disa është nënë, për të tjerët njerkë, tha Trendafilov. Ai paralajmëroi një “vjeshtë të nxehtë” protestash dhe grevash të sindikatave të bashkuara në LSM.

By vull