Koha News

Ke Çfarë Lexon!

Ligjvënësit e BE-së nuk do të ndalojnë Bitcoin dhe Ethereum

2 min read
Spread the love

Ligjvënësit e Bashkimit Evropian kanë hequr një pjesë të një projektligji që mund ta bënte të paligjshme tregtimin e të burgosurve. Bitcoin dhe Ethereum e përdorin këtë mekanizëm për miniera, por edhe për mbrojtjen e rrjeteve të tyre.

Projektligji për tregjet e kriptomonedhave (MiCA), i prezantuar në Parlamentin Evropian nga një koalicion i udhëhequr nga Stefan Berger, do të votohej të hënën (28 shkurt), por u shty në fund të javës së kaluar pasi shumë në parlament e kundërshtuan atë. paragraf.

Berger konfirmoi sot se paragrafi 61 (9c) i ligjit është hequr plotësisht, megjithëse votimi ende nuk është caktuar.

MiCA ka potencialin për të ndryshuar adoptimin e kriptomonedhave në Evropë. Propozuar fillimisht në shtator 2020, do t’i kërkonte Bankës Qendrore Evropiane të “krijojë rregulla uniforme për ofruesit e shërbimeve dhe emetuesit e kriptomonedhave në nivel BE”.

Shkurtimisht, ai do të shërbejë si një kuadër rregullator për kriptovalutat në të gjithë Bashkimin Evropian – diçka që Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera janë ende duke luftuar për të krijuar.

Por një paragraf në veçanti tërhoqi vëmendjen e përdoruesve të kriptove. Ai vendosi se deri në vitin 2025, kriptovalutat nuk mund të krijohen, shiten apo tregtohen në BE nëse ato përdorin “mekanizma konsensusi të paqëndrueshëm mjedisor”. Për të shmangur ndalimet, kriptovalutat do të duhet të plotësojnë “standardet minimale për qëndrueshmërinë mjedisore”.

Kundërshtarët e ligjit argumentojnë se ai do të ishte një ndalim de fakto i minierave të Bitcoin dhe Ethereum në Evropë, ndërsa do ta bënte atë të falimentuar për menaxherët që të mbanin monedha me dëshmi të punës për klientët.

Berger argumenton se ky nuk ishte qëllimi i ligjvënësve. Duke njoftuar votimin e shtyrë të premten e kaluar, ai tha se “disa pjesë të projekt-raportit mund të keqinterpretohen dhe keqkuptohen si [ndalim].”

Verified by MonsterInsights