Gjithnjë e më shumë ka gjasa që LSDM dhe BDI në zgjedhjet e ardhshme të dalin me lista të përbashkëta, bashkimi i mundshëm i tyre është skenar jo vetëm për zgjedhjet parlamentare por edhe për zgjedhjet presidenciale, ku do të dilnin me kandidat të përbashkët, analizon Alfa.

Kjo mundësi është e hapur, pikërisht për shkak të frikës së LSDM-së nga disfata katastrofike në zgjedhje, dhe shpëtimin do ta shikojnë BDI-në dhe listat e përbashkëta me partinë e Ahmetit për të shmangur humbjen katastrofike, sipas disa ekspertëve.

Po bëhen më të forta spekulimet se përllogaritja me datën e mbajtjes së zgjedhjeve është vetëm për shkak të kalkulimeve partiake të LSDM-së dhe BDI-së, se a duhet të marrin pjesë së bashku në zgjedhje.

Kryeministri Dimitar Kovaçevski nuk i ka mohuar këto informacione se a po shqyrtohet mundësia e një shfaqjeje të përbashkët të LSDM-së dhe BDI-së.

Ish-ambasadori dhe zëvendëskryeministri Ivica Bocevski thotë për Alfa se skenari i forcave të përbashkëta Kovçaevski-Ahmeti nuk do të jetë befasi, pikërisht për shkak të vlerësimit të ulët të socialdemokratëve, por siç thekson Bocevski, integruesit do të jenë fituesit më të mëdhenjtë sepse do të kërkojnë atë që kanë tani, që janë 5 vende të sigurta në listat zgjedhore, pra të sigurojnë mandate parlamentare në njësitë zgjedhore 1, 2 dhe 3.

Që do të thotë se BDI e projekton veten me 15 vende të sigurta fituese në lista. Përveç kësaj, LSDM-ja detyrohet t’i japë mandate shtesë fituese LDP-së, DOM-it dhe anëtarëve të tjerë të koalicionit. Nga sondazhet shihet qartë se ajo listë zgjedhore nuk ka fuqi për të fituar, pyetja është a do të arrijnë 35 deputetë, nëse nga ata 35 deputetë, 15 janë të BDI-së, nëse 5 janë të partnerëve të koalicionit, a do të thotë kjo? se LSDM-ja në parlamentin e ardhshëm do ta reduktojë në një grup parlamentar prej 15 deputetësh, të cilin LSDM-ja nuk e kishte atë numër edhe pas disfatës katastrofike të Shekerinskës në vitin 2008, thotë Bocevski për Alfa.

By vull