Slot Thailand
Slot Thailand
Toto Macau
Slot88
Slot Ovo
Slot Ovo
Anti Rungkad
Depo Slot
Slot Jp
Slot Zeus
Mpo Slot
Me Fondin e Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës do të revitalizohet Manastiri i Eleusasë - Koha News
Me Fondin e Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës do të revitalizohet Manastiri i Eleusasë 1

Në Manastirin e Shën Mërisë (Eleusa) në Velusa, sot u nënshkrua granti i Fondit të Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës për ruajtjen dhe restaurimin e këtij monumenti të kulturës të epokës së mesme bizantine të ruajtur në territorin e Maqedonisë. Granti u nënshkrua nga ambasadorja e SHBA-së, Kejt Mari Bërns dhe ministri i Kulturës, Hysni Ismaili.

 

Mjetet nga ky grant do të shfrytëzohen për mbrojtjen e plotë të Kishës së Eleusasë, çatisë, fasadës, si dhe ruajtjen e afreskeve, ikonave, pastrimit të mozaikëve.

 

“Ministria e Kulturës ka ndërhyrë në aspekt financiar në disa raste në vitet e kaluara për të mbrojtur këtë gjurmë të rëndësishme të trashëgimisë kulturore të Maqedonisë së Veriut, por me nënshkrimin e grantit nga Fondi i Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës do të kontribuohet në revitalizimin, rregullimin afatgjatë dhe mbrojtjen e objektit të vlefshëm, si dhe pikturës që ka zgjidhje unike ikonografike që kanë frymëzuar për zhvillimin e mëtutjeshëm të pikturës monumentale bizantine”, tha ministri Ismaili.

 

Manastiri i Eleusasë daton nga shekulli XI, dhe ndërtuesit e tij ishin ndikuar nga zgjidhjet bashkëkohore arkitekturore nga kryeqendra bizantine dhe i pasqyrojnë ndikimet e menjëhershme të traditës së ndërtimit të Carigradit.

By vull