Koha News

Ke Çfarë Lexon!

Më shumë se gjysma e popullsisë nuk beson në një të ardhme më të mirë, ndarjet më të thella janë gjithnjë e më të qarta

3 min read

Vetëm 40 për qind e të anketuarve nga 28 vende të botës pajtohen me deklaratën “Unë dhe familja ime do të jetojmë më mirë pas pesë vjetësh”, tregoi një sondazh.

 

Pak më pak se gjysma e njerëzve në botë besojnë se familjet e tyre do të jenë më mirë në të ardhmen, dhe qytetarët që jetojnë në ekonomitë kryesore shprehën pesimizmin më të madh, sipas sondazhit të Edelman Trust.

Vetëm 40 për qind e të anketuarve nga 28 vende të botës ranë dakord me deklaratën “Unë dhe familja ime do të jetojmë më mirë pas pesë vitesh”, tregoi sondazhi i Edelman Trust. Një vit më parë, gjysma e të anketuarve prisnin një përmirësim.

Në Shtetet e Bashkuara, Britaninë e Madhe, Gjermani dhe Japoni, pesimizmi ka arritur nivelin më të lartë në dy dekadat e fundit që kur fondacioni filloi të kryente sondazhin.

Një pikëpamje e tillë pasqyron pasigurinë e thellë në ekonominë globale, ndërsa lufta në Ukrainë vazhdon dhe bankat qendrore rrisin normat e tyre të interesit për të zbutur inflacionin. Banka Botërore paralajmëroi të martën e kaluar se viti 2023 mund të jetë fatal për ekonominë, e cila mund të shkojë në recesion.

Në grupin e ekonomive kryesore, optimizmi më i vogël është vërejtur në Japoni, vetëm 9 për qind. Pasojnë Gjermania dhe Britania e Madhe, me përkatësisht 15 dhe 23 për qind të të anketuarve dhe SHBA, ku 36 për qind e të anketuarve presin përmirësim.

Vendet me norma të larta rritjeje performuan shumë më mirë, megjithëse disi më të dobëta se vitin e kaluar, me përjashtim të Kinës ku pesha e optimistëve u rrit me një pikë përqindje në 65 për qind, pavarësisht ndërprerjeve ekonomike që lidhen me masat strikte të Covid.

Ndërkohë, Pekini ka relaksuar ndjeshëm masat për të shtypur Covid-19.

Rezultatet treguan sërish një ndarje të thellë në shoqëri nën ndikimin e pandemisë dhe inflacionit. Kështu familjet me të ardhura më të larta kanë ende besim tek institucionet si qeveria, kompanitë, mediat dhe organizatat joqeveritare, ndryshe nga ato me të ardhura të ulëta.

Pra, në SHBA, indeksi Edelman tregoi një nivel mesatar besimi në institucionet kryesore midis të anketuarve me të ardhura të larta prej 63 përqind. Në grupin me të ardhura të ulëta, vetëm 40 për qind shprehën besim tek institucionet.

Devijime të ngjashme janë të pranishme në mesin e të anketuarve në Arabinë Saudite, Kinë, Japoni dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Sondazhi tregoi përsëri ndarjen e madhe klasore, tha Richard Edelman, pronar i fondacionit.

Në pandemi kemi qenë dëshmitarë të rezultateve të ndryshme për çështjet shëndetësore dhe tani po shikojmë ndikimin e inflacionit, shtoi ai.

 

 

 

Organizata Botërore e Shëndetësisë “OBSH” ka theksuar se pandemia ka marrë një taksë më të madhe tek të varfërit dhe rritja e çmimeve të ushqimeve bazë do të godasë më së shumti njerëzit me të ardhura të ulëta.

Në Argjentinë, Shtetet e Bashkuara, Republikën e Afrikës së Jugut, Spanjë, Suedi dhe Kolumbi, rezultatet e sondazhit sinjalizojnë polarizimin, me një numër të madh të anketuarish që pajtohen me deklaratën “Unë shoh një ndarje të thellë dhe nuk mendoj se do ta kapërcejmë ndonjëherë. atë.”

Të anketuarit treguan pak më shumë besim te kompanitë, të cilat Edelman ia atribuoi programeve për ruajtjen e vendeve të punës në pandemi, tërheqjet nga Rusia për shkak të pushtimit të saj në Ukrainë dhe rritjes së angazhimit për barazi midis grupeve sociale të pakicave, sipas Reuters.

Më shumë se 32,000 të anketuar morën pjesë në sondazh nga 1 deri më 28 nëntor.

Verified by MonsterInsights