Slot Thailand
Slot Thailand
Toto Macau
Slot88
Slot Ovo
Slot Ovo
Anti Rungkad
Depo Slot
Slot Jp
Slot Zeus
Mpo Slot
Media gjermane: “Gestet kërcënuese janë specialiteti x” - Koha News
Media gjermane: “Gestet kërcënuese janë specialiteti x” 1

Kryetari i entitetit të RS në BeH, Milorad Dodik, vazhdimisht provokon komunitetin ndërkombëtar dhe kërcënon me arrest përfaqësuesin e lartë Christian Schmidt. A do të ketë një luftë të re, pyet gazetari gjerman Norbert Mapes-Niediek.

Dukej si një përballje përfundimtare. “Ju nuk jeni një përfaqësues i lartë,” i shkroi Milorad Dodik, president i njësisë së RS, përfaqësuesit të lartë të komunitetit ndërkombëtar në BiH, Christian Schmidt, të enjten, më 14 shtator, në një letër të hapur.

“Ju nuk përfaqësoni komunitetin ndërkombëtar në Bosnje dhe Hercegovinë. Në rast se Schmidt, siç ishte paralajmëruar, vendosi të udhëtonte nga kryeqyteti Sarajeva për në Banja Luka, kryeqyteti i RS, Dodik madje i dërgoi një kërcënim specifik politikanit gjerman dhe e paralajmëroi atë se duhet të llogarisë në “arrest dhe dëbim”. Dhe ai njoftoi se aktualisht është duke punuar për dekretin përkatës.

Pasi 66-vjeçari Christian Schmidt (CSU), një ish-ministër i Bujqësisë në qeverinë e Angela Merkel mori detyrën, gjithçka u kthye në shtetin e vogël ballkanik me 3.5 milionë banorë. Nga treshja e liderëve po aq të fuqishëm dhe të korruptuar të partive kombëtare të boshnjakëve, serbëve dhe kroatëve, vetëm një është ende në pushtet: Dodik. Sepse, me rregullore të rrepta, të mbështetura nga Berlini dhe mbi të gjitha Uashingtoni, Schmidt arriti të shtyjë zgjedhje të reja të bllokuara prej vitesh.

Rezultati: Partia Boshnjake për Veprim Demokratik, e kryesuar nga Bakir Izetbegoviq, djali i presidentit legjendar ushtarak Alija, nuk hyri në qeveri. Kolegu i tij kroat Dragan Çoviq, i cili tashmë është akuzuar për korrupsion tre herë dhe mezi ia ka dalë të shpëtojë çdo herë, është shtyrë politikisht në plan të dytë dhe është po aq i zbutur si kurrë më parë. Federata e BiH, një njësi e banuar nga 50 përqind boshnjakë dhe 15 përqind kroatë, ka institucione efektive përsëri pas një bllokade katërvjeçare.

Gjestet kërcënuese si specialitet
Siç mund të pritej, Milorad Dodik rezultoi të ishte arra më e fortë për t’u goditur. Pasi ka kërcënuar me arrest zyrtarin e lartë, ai ka shtyrë përkohësisht udhëtimin e planifikuar. Pavarësisht tërheqjes, Schmidt u shfaq i qetë dhe tha se ishte “Ballkani” ku “çdo fjalë nuk vlen”. Dodik gjithashtu u tërhoq menjëherë. Ai nuk kërcënoi më personalisht.

Në vend të kësaj, vetëm policia e RS njoftoi se nuk mund të “garantonin sigurinë e Schmidt”.

Gjestet kërcënuese janë specialiteti i 64-vjeçarit Dodik. Prej vitesh ai ka shpallur rregullisht një referendum në të cilin serbët duhet të deklarohen për shkëputje nga Bosnja dhe Hercegovina. Por kjo nuk ka ndodhur ende.

Realisht, Dodik nuk ka letrat më të mira për përballjen finale. Në Serbinë fqinje, ky politikan i paplotësuar merr mbështetje verbale për shpërthimet e tij në rastin më të mirë. Presidenti serb Aleksandar Vuçiq po përpiqet të ruajë ekuilibrin e vendit të tij midis BE-së dhe Rusisë. Ky është një pozicion që është bërë edhe më i vështirë pas sulmit rus ndaj Ukrainës, shkruan DW.

By vull