Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Nafta është bërë makthi i botës – 130 dollarë për fuçi

2 min read

Përpjekjet e ethshme të blerësve në tregjet globale të naftës për të siguruar sasi të mjaftueshme të këtij burimi energjie nga frika e mungesave të mundshme shkaktuan një shpërthim të çmimeve të “arit të zi” sot.

Pas rritjes me 21% javën e kaluar, nafta europiane “Brent” vazhdoi rritjen e saj mëngjesin e sotëm për shkak të rrezikut që Shtetet e Bashkuara dhe Evropa të vendosin sanksione ndaj eksportit të naftës ruse.

Në tregjet e hershme aziatike, çmimi i Brent u rrit 18 për qind ose 11,84 dollarë në 129,8 dollarë për fuçi, ndërsa nafta e papërpunuar amerikane VTI u forcua me 10,29 dollarë në 126 dollarë, sipas të dhënave nga portali oilprice.com, i cili monitoron çmimet në tregjet e naftës. në kohë reale.

“Nëse Perëndimi ndalon shumicën e eksporteve të energjisë ruse, do të ishte një tronditje e madhe për tregjet globale”, tha Ethan Harris, kryeekonomist në Bankën e Amerikës (BofA), raporton Tanjug.

Ai vlerëson se një humbje prej pesë milionë fuçi nga Rusia mund të çojë në dyfishimin e çmimit të naftës në 200 dollarë për fuçi dhe një ulje të rritjes ekonomike botërore.

Harris thekson se, përveç naftës, rritja e egër e çmimeve ka prekur të gjitha tregjet e mallrave, gjë që nuk mbahet mend në asnjë vit që nga viti 1915. Në mbështetje të kësaj ai thekson se javën e kaluar nikeli u hodh me 19 për qind, alumini me 15 për qind. për qind, zinku me 12 për qind dhe bakri me 8.0 për qind, ndërsa gruri në tregun e të ardhmes u rrit me 60 për qind dhe misri me 15 për qind.

Sipas ekspertit nga BofA, kjo do të kontribuojë vetëm në lëvizjen rritëse të inflacionit global.