Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Në pritje të masave të reja antikrizë për goditjen e çmimeve – mblidhet në mesditë këshilli ekonomik i qeverisë

2 min read

Qeveria ka caktuar seancën e Këshillit Ekonomik për në mesditë. Një nga temat pritet të jenë masat shtesë kundër krizës që do të zbusin ndikimin e çmimeve.
Siç tha të hënën kryeministri Dimitar Kovaçevski, ngrirja e marzheve po funksionon, por inputet, energjia dhe lëndët e para që marrin prodhuesit e produkteve ushqimore bazë po i rrisin çmimet.

  • Të gjithë jemi të vetëdijshëm për rritjen e çmimeve të ushqimeve, veçanërisht të ushqimeve bazë. Qeveria mori masat fillestare për ngrirjen e çmimeve, por duke qenë se jemi një ekonomi e hapur që shkëmbejmë me vendet e huaja, ngrirja për një kohë të gjatë nuk është e mundur. Do të shfaqen mangësi, prandaj ne kaluam, sikurse edhe vendet e tjera, në ngrirjen e marzheve, theksoi Kovaçevski.

Ai tha gjithashtu se shumë shpejt do të shpallen masa specifike kundër krizës për kategoritë më të rrezikuara të qytetarëve.

  • Tashmë janë duke u përgatitur listat dhe kategoritë e qytetarëve të cilët do të përkrahen me mjete shtesë financiare nga Buxheti, në mënyrë që ta kalojnë më lehtë krizën me të cilën po ballafaqohemi, tha Kovaçevski.

Ndërkohë, ka reaguar Oda e Ekonomisë, e cila i ka dërguar kërkesë publike Qeverisë më së largu deri më sot, më 5 tetor 2022, kur është caktuar seanca e Këshillit Ekonomik, që të miratohen masa që do të lehtësojnë, siç thuhet, ndikim i fortë në çmim.

Oda paralajmëroi se biznesi ka vetëm një alternativë – ose do të ndihmojë shteti ose do të mbyllen kapacitetet. Ka nisur procesi i uljes së punonjësve, uljes së prodhimit dhe mbylljes së objekteve. Përshkallëzimi do të jetë në dy muajt e ardhshëm kur të mbyllen kontratat për furnizim me energji elektrike për vitin e ardhshëm.