Slot Thailand
Slot Thailand
Toto Macau
Slot88
Slot Ovo
Slot Ovo
Anti Rungkad
Depo Slot
Slot Jp
Slot Zeus
Mpo Slot
Nga e enjtja deri të dielën fazë portokalli në të gjithë vendin – Ministria e Shëndetësisë me rekomandime për mbrojtje nga temperaturat e larta - Koha News
Nga e enjtja deri të dielën fazë portokalli në të gjithë vendin – Ministria e Shëndetësisë me rekomandime për mbrojtje nga temperaturat e larta 1

Sipas informacioneve të marra nga alarmi i motit të Administratës për Çështje Hidrometeorologjike, në katër ditët e ardhshme – nga e enjtja deri të dielën (21-24.07.2022), territori i gjithë vendit do të preket nga temperatura të larta të fazës portokalli. dhe gjatë kësaj periudhe do të vlejnë rekomandimet për uljen e rreziqeve nga temperaturat e larta, sipas Planit të Veprimit të Ministrisë së Shëndetësisë për parandalimin e pasojave të valëve të të nxehtit në shëndetin e popullatës.

Në këtë periudhë, duke filluar nga e enjtja (21.07), të gjitha rajonet në vend – Shkupi, Osogov-Malesheva, Pellagonia dhe Ohër-Prespa do të hyjnë në fazën portokalli, gjatë së cilës gjendja e valës së të nxehtit fillon të zbatohet në të gjithë territorin e Republika dhe në funksion të mbrojtjes së shëndetit të popullatës, Ministria e Shëndetësisë jep rekomandimet e mëposhtme:

1. Përjashtim nga detyrimet e punës për grupet më të rrezikuara të popullsisë, si – gratë shtatzëna dhe të sëmurët kronikë.

2. Në ambientet e kujdesit për fëmijët (kopshtet), nuk duhet të praktikohet aktiviteti fizik dhe fëmijët nuk duhet të nxirren jashtë në mes të orës 11:00 dhe 17:00.

3. Njësitë e vetëqeverisjes lokale, Kryqi i Kuq dhe Qendrat për Çështje Sociale në rajonet e prekura nga vala e të nxehtit duhet të ofrojnë ndihmë për të moshuarit, të pafuqishmit dhe të pastrehët.

4. Duke pasur parasysh faktin se disa procese të rrezikshme prodhimi dhe teknologjike mund të përbëjnë një rrezik shtesë për shëndetin e punëtorëve të ekspozuar, punëdhënësve u kujtohet detyrimi për të respektuar rregulloret ligjore në këtë fushë.

Kujtojmë se popullata në periudhën e verës duhet të respektojë masat e përgjithshme të mbrojtjes shëndetësore si:

– Gjatë ditëve jashtëzakonisht të nxehta, të qëndroni më shumë në dhoma të mbyllura (kryesisht me ajër të kondicionuar), dhe nëse është e nevojshme të qëndroni në një hapësirë ​​të hapur gjatë kësaj periudhe, të gjeni një mundësi për pushime më të shpeshta në hije.

– Të vishni rroba të shndritshme dhe të lehta, dhe në ekspozim direkt në diell, vishni syze mbrojtëse dhe kapele dhe kur bëni banjë dielli përdorni krem ​​me faktor të lartë mbrojtës.

– Hani më pak ushqim, kryesisht fruta dhe perime, dhe më pak ushqim me yndyrë.

– Marrja e sasive të mëdha të lëngjeve, mundësisht ujë të pijshëm të thjeshtë dhe shmangia e pijeve alkoolike.

– Kur hyni në një automjet, është e nevojshme të ventiloni atë për një periudhë të caktuar.

– Të sëmurët kronikë duhet të marrin rregullisht terapinë e përshkruar, në konsultim me mjekët e familjes.

Për shkak të temperaturave të larta dhe rritjes së mundësisë së helmimit nga ushqimi dhe sëmundjeve infektive të zorrëve, rekomandohet: larja e detyrueshme e perimeve dhe frutave të freskëta para përdorimit të tyre; përgatitja termike e ushqimit dhe konsumimi i tij në një kohë shumë të shkurtër pas përgatitjes, si dhe shmangia e produkteve të papërpunuara termikisht.

By vull