Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Nvidia RTX 3090Ti – karta grafike që nuk do të jetë e disponueshme vitin e ardhshëm

2 min read

Rritja e kriptomonedhave dhe interesimi për “minimin” e tyre tek përdoruesit, por edhe mungesa e çipave kontribuon në mungesën pothuajse të vazhdueshme të kartave grafike. Ishte gjatë kësaj periudhe që informacioni “rrodhi” në lidhje me kartën e re grafike nga Nvidia – RTX 3090Ti. Kjo do të jetë kartela “flagship” për këtë seri dhe pa dyshim jo vetëm që do të jetë jashtëzakonisht e shtrenjtë, por as nuk do të jetë në shitje. Sipas njoftimit, karta grafike duhet të prezantohet në CES.

Nvidia 3090Ti do të vijë me një çip GA102 plotësisht të zhbllokuar me 10752 bërthama CUDA, 336 bërthama Tensor dhe 84 bërthama RT. Kjo mund të jetë karta e parë grafike që vjen me memorie super të shpejtë Micron GDDR6X (21 Gbps). Për krahasim, modeli aktual i RTX 3090 vjen me 10496 bërthama CUDA, 82 bërthama RT dhe 328 bërthama Tensor. Për momentin, njoftimi për RTX 3090Ti nuk është konfirmuar zyrtarisht nga Nvidia.

Kur bëhet fjalë për kartat grafike, megjithatë, problemi më i madh është mosdisponueshmëria, e cila ndikon në çmim, kështu që ato shiten shumë më shtrenjtë se çmimi i rekomanduar nga prodhuesi.

Çmimi i grafikës është i çmendur

Kartat grafike që kanë çmimin e rekomanduar nga prodhuesit, si rregull, nuk mund të gjenden. Kartat që dikur kushtonin 500,600 dollarë në arkë tani shiten për të paktën 150 dollarë më shumë dhe zakonisht shiten menjëherë dhe nuk shiten kurrë. Në vend të kësaj, kartat janë të disponueshme përmes rishitësve të ndryshëm, të cilët i ofrojnë ato të paktën për dyfishin e çmimit.

RTX 3070, për shembull, doli në shitje për një çmim të sugjeruar me pakicë prej 500 dollarë. Fatkeqësisht ky çmim ishte i vlefshëm vetëm për modelin Founders Edition i cili u konsumua shpejt. Për shkak të çmimit më të lartë të kartave dhe vendosjes së tarifave më të larta me Kinën, ky çmim është rritur nga 500 dollarë në 750 dollarë, kujton PC Mag . Ky nuk është një çmim për të cilin mund të gjeni as një kartë grafike dhe shumica e kartave shiten me çmime 2 herë më të larta se çmimi që kishte modeli në momentin e lëshimit.

Situata është e ngjashme me RTX 3080 i cili filloi të shitet për rreth 750 dollarë (Çmimi varet nga prodhuesi). Tani është e vështirë të gjesh nën 900 deri në 1000 dollarë në shitje dhe çmimi në rishitësit e Amazon, eBay dhe Newegg arrin në 2500 dollarë.

Fatkeqësisht, situata është e ngjashme me modelet më të ulëta. Nëse po shpresoni të gjeni një 3060Ti që del në shitje për rreth 400 dollarë, e keni gabim me atë çmim. Çmimi më i ulët për momentin është 510 dollarë, ndërsa me rishitës arrin mbi 1200 dollarë.