Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Çfarë do të shkruhet në monumentin e Zaevit?

4 min read

Shkruan: Sasho Ordanoski

Fakti që regjimi perandorak në Bullgari iu bashkua boshtit fashist gjatë Luftës së Dytë Botërore është një fakt historik i padiskutueshëm. Se nuk ka komb që mund, dhe aq më pak duhet perceptuar dhe emëruar si “fashist”, “komunist”, “socialist” ose “demokrat”, është një fakt historik edhe më pak i diskutueshëm, dhe sens i përbashkët. Përndryshe, Gjermania nuk mund të ishte një nga vendet më demokratike në botë sot, dhe “lindi” regjimin më totalitar në historinë e qytetërimit modern, pak para dhe gjatë asaj Luftës së Dytë Botërore.

Nga ana tjetër, formulimi “okupator fashist bullgar” është një frazë që është e saktë në kuptimin e tij: nuk nënkupton që populli bullgar është “fashist”, por se shteti bullgar, i prirur ndaj fashizmit, pushtoi territorin e Maqedonisë gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Atëherë, cili është problemi?

Historiani Petar Todorov, i cili ishte i ftuar në edicionin e së Premtes në “Briefing të mëngjesit”, përmbledh të gjithë debatin e përtërirë mbi marrëdhëniet tona me Bullgarinë në mënyrën më sistematike dhe më tepër lapidare. Së pari, thotë Todorov, ka tema shumë më të rëndësishme për t’u diskutuar. Së dyti, në vendin tonë ne shumë lehtë (si në të kaluarën ashtu edhe sot) shpërndahemi me termin “fashizëm” dhe aty ku nuk i përket (që do të thotë, si për nevojë ideologjike “vendase” ashtu edhe për përdorim “ndërkombëtar”). Së treti, ka debate serioze në Bullgari (jo ditore-politike dhe jo politike) nëse Bullgaria ishte apo jo një “shtet fashist” gjatë Luftës së Dytë Botërore, duke pasur parasysh se, në atë kohë, kishte një qeveri jopartiake nga viti 1934 -1944., Një regjim perandorak autoritar, dhe në skenën politike kishte një duzinë formacionesh politike që identifikoheshin me lëvizjen fashiste gjermane ose italiane, disa prej të cilave ishin pjesë e qeverisë perandorake. Dhe së fundi, sipas Todorov, nuk është aq problem për bullgarët sot nëse, në frazën “pushtuesi fashist bullgar”, ata do të quhen “fashistë” – por shumë më tepër nëse ato paraqiten si “pushtues”.

Historia, siç dihet, shkruhet nga fituesit. Ato përcaktojnë “objektivitetin” e interpretimeve të personazheve dhe ngjarjeve historike. Në Luftën e Dytë Botërore, shteti i atëhershëm bullgar dhe regjimi i tij iu bashkuan lëvizjes antifashiste në Evropë shumë vonë, në mënyrë që ata të mund të gëzonin statusin e “fituesve” në konfliktin më domethënës modern botëror. Pastaj ata u “gëlltitën” nga perandoria sovjetike komuniste me historiografinë e saj zyrtare.

Nëse boshti fashist do të kishte fituar në Luftën e Dytë Botërore, ndoshta do të kishte monumente në të gjithë Maqedoninë dhe Evropën që flisnin për “krimet” e formacioneve partizane, ideologjike dhe militante partizane, të interpretuara nga fituesit. Por, si rezultat i sakrificës dhe guximit të madh të antifashistëve të atëhershëm, historia mori një rrjedhë tjetër. Të cilën bullgarët ende po përpiqen ta interpretojnë vetë. Përfshirë problemin e pushtimit të territoreve fqinje të Perandorisë së atëhershme Bullgare.

Sot, gati 80 vjet pas asaj tragjedie botërore, brezat e rinj kanë një detyrim për të kujtuar bëmat e paraardhësve të tyre, por edhe të drejtën për të interpretuar historinë me synimin e së ardhmes, sepse ajo, në vend të së kaluarës, duhet të përcaktojë një jeta për ta.

Ky është konteksti në të cilin Zaev, përsëri, përpiqet të interpretojë politikën e tij aktuale ndaj Bullgarisë. Nuk ka asnjë mënyrë që të mos duket e diskutueshme – veçanërisht para zgjedhjeve të tjera në vend! – sepse ai është i vetmi politikan aktiv në skenën politike maqedonase që përpiqet (dhe ia del) ta largojë shoqërinë maqedonase nga “ngërçi” i një lloj vetëkënaqësie kombëtare-romantike në interpretimin e mbijetesës së saj kombëtare ekskluzivisht si rezultat i mobilizim (dhe mjaft selektiv) kundër “kërcënimit” nga fqinjët. Dhe nuk është rastësi që ai është vazhdimisht politikani më i popullarizuar në vend, edhe në kontekstin e vlerësimeve përgjithësisht të ulëta të udhëheqësve politikë vendas.

Ashtë për të ardhur keq që Bullgaria e sotme demokratike humbet një mundësi monumentale historike për të vlerësuar në mënyrë konstruktive përpjekjet e qeverisë aktuale maqedonase, të udhëhequr nga Zaev. Siç mund të shihet, nuk ka politikanë në Sofje të cilët janë të gatshëm, për të mirën e popullit maqedonas dhe bullgar, dhe qytetarëve në përgjithësi, për të sfiduar marrëdhëniet e ngurtësuara fqinjësore me pamje nga e ardhmja.

Zaev është dëshmia se e ardhmja europiane është e arritshme nga brezat e sotëm ballkanikë. Dhe unë mendoj se ai do të ketë sukses në këtë, me mbështetjen tonë. Në fund, duket se monumenti i tij do të lexojë: “Njeriu që solli Maqedoninë në Europë”!