Jusuf Buxhovi: NË RAMBUJE NUK KISHTE MARRËVESHJE, POS NJË CASUS BELLI

vull
Shkruan: Jusuf Buxhovi
Konferenca e Rambujesë, që i filloi punimet më 6 shkurt të vitit 1999 dhe i përfundoi më 18 mars, u inicua nga Grupi i Kontaktit, ndërsa ndërmjetës ishin Christopher Hill nga SHBA-të, Boris Majorski, Rusi dhe Wolfgang Petrick nga BE. Konferenca ndërkombëtare kishte për qëllim ndërprerjen e luftës si dhe një zgjidhje të përkohshme politike për Kosovën.
Delegacioni i shqiptarëve përbëhej prej katërmbëdhjetë vetash nga tri grupime: Lidhja Demokratike e Kosovës me në krye Ibrahim Rugovën, Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK) dërgoi pesë përfaqësues me në krye Hashim Thaçi dhe katër pjesëtarë të Lëvizjes së Bashkuar Demokratike.
Ndonëse bisedimet përfunduan pa sukses, delegacioni kosovar dhe ai serb kishin nënshkruar më 18 mars marrëveshje të ndryshme. Delegacioni i Kosovës kishte nënshkruar marrëveshjen e ofruar nga bashkëbiseduesit ndërkombëtarë, ndërkohë që delegacioni serb kishte nënshkruar projekt marrëveshjen politike- marrëveshjen për vetëqeverisjen në Kosovë.
Nga aspekti diplomatik, edhe pse u quajtën marrëveshje, ato nuk ishin të tilla, meqë u mungonte nënshkrimi i përbashkët i palëve, që u jep validitet. Si të tilla, ato paraqesin letra zotuese me nënshkrime të njëanshme, pa kredibilitet diplomatik, por me fuqi politike.
Nga këndvështrimi historik, nënshkrimet e palës shqiptare në marrëveshjen e ofruar nga bashkëbiseduesit ndërkombëtar (pa atë rus), si dhe refuzimi nga ana e Millosheviqit, krijuan atë që quhet Casus Belli, ngaqë NATO-s ia plotësuan kushtin kryesor për fushatën ajrore ndaj forcave policore dhe ushtarake jugosllave në Kosovë dhe disa caqeve të tjera ushtarake në Serbi nga 24 marsi deri më 10 qershor 1999.
Fushata përfundoi me marrëveshjen ushtarake të Kumanovës, më 10 qershor midis NATO-s dhe Armatës Jugosllave, që ia hapi rrugën rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së për vënien e Kosovës nën administrim ndërkombëtar. Kështu, Rezoluta 1244 i ktheu në maklaturë gjithë ato letra që prodhoi konferenca e Rambujesë. Ndërsa në Kosovë krijoi realitete politike që më 17 shkurt 2008 përfunduan me shpalljen e Kosovës shtet të pavarur.
Next Post

Anëtari i komunitetit Çam në Turqi, letër Shpëtim Idrizit: "Çami gjithmonë mbetet Çam".

  “Çami gjithmonë mbetet Çam”. Kështu e përfundon mesazhin e tij për kreun e PDIU-së Shpëtim Idrizi, njëri ndër anëtarët e komunitetit çam në Izmir të Turqisë. Hecai Nuh, i ka dërguar një letër kreut të PDIU-së Shpëtim Idrizi, ku ndër të tjera shprehet se veprimtaria e Partisë Drejtësi, Integrim […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: