Shtetformësia,opium për shqiptarët e Maqedonisë Veriore

vull

Nga referendumi i vitit 1992, kur inteligjenca dhe korpusi i partive shqiptare, e morën vërtikun e popullatës së mençur, që në atë kohë të veprojë politikisht, pikërisht kur vendoheshin themelet dhe pronësia  mbi shtetin e posa shpallur, që edhe shqiptarët të jenë të barabartë,pronar të përbashkët mbi  shtetin e posa shpallur.

Vizionin e barazisë e shprehën me emërtimin e republikës së Iliridës.

Procedura për realizimin e republikës së Iliridës, kishte marrë  edhe pëlqimin ndërkombëtarë,dhe faktori ndërkombëtarë  e kishte  vënë si pikë   shqyrtimi në parlamentet e veta, jehona ndërkombëtare e pranoi rezultatin e referendumin si kërkesë legjitime e shqiptarëve të Maqedonisë, e garantuar me kartën e OKB-së.

Mirëpo presidenti  Gligorov shpiki  formulën e opiumit, për shqiptarët, e ajo ishte shtetformësia. I mashtroi me lehtësi duke ju thanë se ju, shqiptarë hiqni dorë nga autonomia politike, por kërkoni që të bëheni shtetformues në shtet.

E padiskutueshme është se shtetformues jemi gjithë qytetarët,qytetarët janë bartës të sovranitetit,nuk ka mekanizma në të cilat do të thirren shqiptarët, që ta realizojnë barabarësinë në pushtet, në sajë të shtetformuesisë. Kjo është një utopi për nivelet shoqëror ,kur mungon vetëdija për shtet dhe pushtet. Pra shtetformësia  e  dha efektin e  opiumit, i cili na ka shtrirë si pacientin nën amnezinë e operimit, ku na u është amputuar e drejta, për të qenë i barabartë në realizimin e barabarësisë në vendimmarje dhe udhëheqje me shtetin dhe pushtet mbi pushtetin.

Në këtë agoni amnezie gjendemi që 27 vite.

Ne si popull me shtrirje kompakte  gjeografike,dhe numër të konsiderueshëm në përbërjen demografike të shtetit, është e drejtë e pacenueshme, edhe e garantuar nga karta e OKB-së, që ta konstituojmë parlamentin e republikës së Iliridës dhe shteti të funksionojë si federatë e dy popujve, dhe të mare  rrugën e drejtë për tu kyqur në garën e shteteve evropiane për zhvillim ekonomik  të dëshiruar për qytetarët, sepse po qe se vazhdojmë kështu, nuk kemi të ardhme,spiralja e negacioneve në mes gjeneratave të reja, do të zhvillohet. Prandaj kemi ngelë vend më i padëshiruar, nga vet banoët. Vendet e huaja na duken më të mira

Në të ardhmen do vijnë politikanë të cilët nuk do të mundet pushteti t’i korruptojë që të punojnë kundër popullit të vet, të shtiren se gjoja jemi të barabartë.

Nuk dëshiron askush që të ndodhin konflikte,dhe polarizim brenda  shoqërisë

Pra të kuptohet se shtetformësia është opium për ne, shtetformuesia  nuk realizohet dhe nuk mundemi të thirremi në realizimin e të drejtave në bazë të shtetformuesisë  ajo është njëlloj si mjegulla që nuk dallon nga ajri,por vetëm formën e ndryshon.

Edhe shtetformuesia , është dukuri e cila e ndryshon formën e të  sunduarit, është i njëjti sundim, apo vetsundim të cilin ne e pranojmë politikisht me vullnetin tonë, por pa vetëdije.

Koha është që cikli i evolucionit  politik të ndodhë,se vetëm federata i posedon mekanizmat e barazisë së plotë, e të shpëtojmë nga utopitë,dhe mos të ushqejmë  iluzione.

 

 

 

Next Post

Kryetari i Lëvizjes BESA, Bilall Kasami i shoqëruar nga nënkryetari Kastriot Rexhepi pritën në takim ambasadorin e Republikës së Polonisë, Vojcieh Ticinjski

Në hapësirat e selisë qendrore të Lëvizjes BESA, në takim u diskutua për situatën aktuale politike në vend, në theks të veçantë proceset integruese si dhe zgjedhjet e parakohshme parlamentare të cilat do të mbahen më 12 prill 2020. Kryetari Kasami e njoftoi shkëlqesinë e tij, Ticinjski për kontributin e […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: