Liderët e partive pro-evropiane të opozitës polake, të cilët fituan shumicën në të dyja dhomat e parlamentit në zgjedhjet e 15 tetorit, njoftuan sot se do të formojnë së bashku një qeveri dhe se po propozojnë ish-presidentin e Këshillit Evropian. lideri i Koalicionit Qytetar, Donald Tusk, si kryeministër.

“Si liderë të opozitës konfirmuam gatishmërinë tonë për bashkëpunim dhe krijimin e shumicës parlamentare. Deklarata e sotme do ta qetësojë presidentin dhe do t’ia lehtësojë detyrën. Ne jemi gati të formojmë një qeveri, tha Tusk sot.

Ai, si lider i partisë më të fortë opozitare, Koalicioni Civil liberal, Szymon Holovnia dhe Wladysław Kośniak-Kamish, si liderë të Rrugës së Tretë të qendrës dhe lideri i së Majtës së Re, Włodgymjej Čažasti, u shfaqën së bashku para mediave. sot t’i apelojë Presidentit Duda që të mos shtyjë mbledhjen e përbërjes së re të parlamentit deri më 14 nëntor, kur është afati, por të thërrasë sa më parë një seancë të Sejmit, Dhoma e Ulët e Parlamentit polak.

– Festa Pravo i Pravda na humbi tetë vjet nga jeta. Në vend që të na çoni drejt një të ardhmeje ku do të jetojnë fëmijët tanë, ju na keni kthyer 50 vjet prapa. Prandaj i bëjmë thirrje Presidentit Duda që të mos humbasë edhe një sekondë të kohës sonë. Nuk ka asgjë për të pritur, ka një shumicë për të formuar një qeveri, tha Holovnya.

Presidenti Duda filloi sot konsultimet se kujt t’i besohej mandati për të formuar një qeveri dhe të parët ishin liderët e partisë Pravo i Pravda në pushtet të Jaroslaw Kaczynski, pasi populistët e Kaczynskit fituan numrin më të madh të votave për të tretën herë radhazi. por 75 për qind e 29 milionë votuesve që shkuan në votime u dhanë partive demokratike pro-evropiane një shumicë të rehatshme në të dyja dhomat.

Opozita e mëparshme në mbledhjen e re ka 248 deputetë nga 460 në Dhomën e Ulët dhe 66 senatorë nga 100 në Dhomën e Lartë.

Presidenti Duda tha para zgjedhjeve se në përpjekjen e parë për të formuar një qeveri, ai do t’i jepte mandatin partisë që fitoi më shumë vota individualisht, megjithëse ishte e qartë paraprakisht, dhe vetë zëvendëskryeministri Kaczynski pranoi se vullneti i votuesit ishin të tillë që Pravo i Pravda përfundoi në opozitë.

Donald Tusk si kryeministër i ardhshëm dhe partnerët e tij të koalicionit po përpiqen të bindin Dudën që të mos humbasë kohë me atë tentativën e parë, e cila është e dënuar të dështojë, por t’i japë menjëherë mandatin Tuskut.

By vull