Gjermania po zgjeron mbledhjen e tarifave për automjetet e mallrave dhe nga kjo pret 30 miliardë euro shtesë për mirëmbajtjen dhe zhvillimin e rrjetit rrugor dhe hekurudhor.

Bundestagu miratoi të premten ndryshimet në ligjin për rrugët me pagesë, me të cilat vendoset një taksë shtesë për shkarkimin e dyoksidit të karbonit nga dhjetori, ndërsa nga korriku i vitit të ardhshëm ky detyrim do të vendoset edhe për kamionët e lehtë me ngarkesë mbi 3.5 tonë.

Taksa tashmë paguhet vetëm nga automjetet me ngarkesë më të madhe se 7.5 tonë.

Përveç kësaj, rregulloret e ardhshme ndryshojnë edhe qëllimin e fondeve, pra një pjesë e parave nga taksat do të shkojnë në buxhetin federal për investime në rrjetin hekurudhor gjerman.

Gjermania filloi mbledhjen e tarifave të kamionëve në faza në vitin 2005. Projekti i qeverive të mëparshme gjermane për të vendosur tarifa për automjetet e pasagjerëve gjithashtu dështoi në vitin 2019 për shkak të një përplasjeje me legjislacionin evropian.

By vull