Parlamenti Evropian (PE) në dritën e ngjarjeve të fundit do të votojë Rezolutën për Kosovën dhe Serbinë, me të cilën përfaqësuesit evropianë do të dënojnë ashpër sulmin e 24 shtatorit në Banjska në veri të Kosovës.

Bashkimi Evropian (BE) do të thirret për të vendosur sanksione ndaj Serbisë nëse vendoset lidhja e vendit me këtë sulm dhe BE-së do t’i kërkohet të ndryshojë qasjen e saj në dialog për të rikthyer besimin në këtë proces.

Puna për Rezolutën u zbatua përmes një procedure të jashtëzakonshme dhe si autor i këtij dokumenti u emërua përfaqësuesi evropian Tonino Picula .

Në fillim të tetorit, në PE është zhvilluar një debat në procedurë urgjente, i cili ka shërbyer si bazë për hartimin e tekstit të Rezolutës, e cila do të votohet më 19 tetor.

Thirrje për vendosjen e masave kundër Serbisë nëse konstatohet lidhje me sulmin në Banjskë

Parlamenti Evropian vlerëson se më 24 shtator ka ndodhur një “sulm terrorist i neveritshëm dhe frikacak ndaj policëve të Kosovës nga formacionet e mirëorganizuara paraushtarake serbe në Banjska”.

Projekt-Rezoluta i bën thirrje Komisionit Evropian dhe Këshillit të BE-së që të marrin masa kundër Qeverisë së Serbisë nëse hetimet zbulojnë se shteti i Serbisë ishte drejtpërdrejt i përfshirë në sulmin terrorist në Banjska ose në sulmet e dhunshme që ndodhën në veri të Serbisë. Kosova në maj 2023, ose nëse autoritetet serbe nuk janë të gatshme të bashkëpunojnë plotësisht.

Në këtë kontekst, Komisionit Evropian i kërkohet të ngrijë fondet e dhëna Serbisë në kuadër të Instrumentit të Ndihmës së Para-Aderimit nëse rezultatet e hetimit tregojnë se shteti serb ka qenë drejtpërdrejt i përfshirë në këto sulme.

By vull