Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Pesë mënyra të sigurta për të qëndruar të varfër

3 min read

Pse njerëzit nuk pasurohen? Pse kaq shumë mbeten të varfër dhe në pension?

Nga Dale Carnegie deri në fund të shekullit të 19-të, mijëra autorë kanë kërkuar t’u përgjigjen këtyre pyetjeve. Nuk mund të jetë një gabim i madh të thuhet se këto përgjigje janë në krye të kërkesës sot. Interneti, aksesi në informacion, arsimimi, përvojat e mëdha të gjeneratave të mëparshme i kanë bërë njerëzit të ndihen të lirë financiarisht dhe të kenë akses të lehtë në para.

Një nga mendimtarët më të respektuar të kësaj teme dhe ligjëruesi, Brian Trejsi me përvojë, deklaroi mjaft qartë dhe me zë të lartë arsyet pse njerëzit mbeten të varfër. Domethënë, në librin “Pasurohu sipas mënyrës tënde” ai është marrë me hollësi me pasurimin aq të dëshiruar. Ai shpjegoi pse mirëqenia financiare anashkalon pjesën më të madhe të popullsisë.

I varfër një deri në pesë

Arsyeja e parë e sigurt pse do të tërhiqesh i varfër është se nuk të shkon mendja se mund të bëhesh i pasur. Kush ?! Unë?! Ndoshta arsyeja është se nuk jeni rritur në shoqërinë e të pasurve ose nuk keni takuar dikë shumë të pasur.

Arsyeja e dytë logjikisht pason të parën. Nëse nuk ju ka shkuar kurrë në mendje se mund të pasuroheni, atëherë nuk keni vendosur kurrë që një ditë do të bëheni të pasur. Konkretisht, nëse punoni me vite siç keni punuar, nuk ndryshoni asgjë, do të jetë ashtu siç ka qenë gjithmonë.

E treta është vendimtare – edhe nëse ju shkon ndërmend të pasuroheni dhe të merrni atë vendim, zvarritja do të parandalojë çdo gjë që mund të vazhdojë. Kurrë nuk keni një vit të mirë, keni një muaj të gabuar, tregu nuk ju shkon, kushtet e biznesit janë të këqija. Siç shkruan Brian Tracy, “Zvarritja është një hajdut i kohës dhe i jetës”.

Së katërti , një arsye shumë e rëndësishme lidhet me disiplinën tuaj në vonimin e kënaqësisë.

Çfarë saktësisht po mendon Trejsi?

Ai thotë se është një problem i madh nëse nuk mund të rezistosh të shpenzosh gjithçka që fiton. Dhe më shumë se kaq. Shumica dërrmuese kanë një dëshirë të parezistueshme për të shpenzuar çdo qindarkë që fitojnë, përveç aq sa munden me kredi. “Nëse nuk dini si të kurseni para, nuk keni potencial për diçka të madhe”, shkroi Clement Stone, themeluesi i një kompanie të madhe sigurimesh në SHBA.

Arsyeja e pestë është se ju mendoni dhe punoni nga dita në ditë dhe nga muaji në muaj, në vend që të planifikoni 10 ose 12 vjet nga e ardhmja.

Vetë akti i zgjatjes së perspektivës kohore, siç shkruan Trejsi, akti i të menduarit larg për të ardhmen, ndryshon qëndrimin tuaj. Ju bëheni më të zhytur në mendime kur merrni vendime, vendosni synime më të mëdha dhe afatgjata, zhvilloni durim dhe këmbëngulje. Ju bëheni një person më i mirë dhe më pozitiv. Kjo është mënyra e të menduarit të njerëzve që shkojnë lart e poshtë gjithë jetën.

Dhe në këtë, një nga dhjetëra librat e firmosur nga Brian Tracy, një mësues dhe biznesmen i madh, ai dëshmon se pasuria fillon nga koka.