Pesë vende të NATO-s po zhvillojnë manovra ushtarake jo shumë larg Budapestit

2 min read

Më shumë se 1200 ushtarë nga pesë vende të NATO-s, duke përdorur tanke, obus dhe helikopterë, filluan manovrat jo shumë larg Budapestit, të cilat do të zgjasin deri në fund të shtatorit.

Siç njofton Rrjeti Ballkanik i Sigurisë, ushtarë nga Hungaria, Shtetet e Bashkuara, Italia, Sllovakia dhe Kroacia po marrin pjesë në manovrat e quajtura “Luftëtari i guximshëm 2022” dhe po përdorin helikopterët Apache, tanket Leopard 2, obusët vetëlëvizës PzH-2000 dhe qindra automjete të tjera.

“Kjo është hera e parë që një grup i ri beteje i NATO-s, që synon të forcojë më tej krahun lindor të Aleancës, është testuar në një situatë reale në Hungari. Është një nga katër grupet e reja luftarake të NATO-s… Gjatë kësaj stërvitje, pjesëtarët e ushtrive të atyre vendeve njihen me armët, pajisjet dhe procedurat e njëri-tjetrit dhe kryejnë aktivitete të përbashkëta taktike krahas luftës civile”, thuhet.

Manovrat po mbahen rreth njëqind kilometra në jugperëndim të Budapestit në terrenin kombëtar të stërvitjes ushtarake pranë Varpalota-s dhe publiku në disa qytete është paralajmëruar të presë zhurmë të shtuar për shkak të fluturimit të avionëve ushtarakë.

Hungaria merr pjesë me disa njësi, duke përfshirë Brigadën e 25-të të Këmbësorisë, Brigadën e V-të të Këmbësorisë dhe Batalionin e 24-të të Zbulimit.

Italia është e pranishme me rreth 260 efektivë nga Brigada Alpine Taurine, ndërsa ushtria amerikane merr pjesë me një pjesë të regjimentit 502 të këmbësorisë dhe helikopterë të ardhur nga Rumania.

Avioni amerikan mbërriti në Aeroportin Ndërkombëtar të Budapestit më 25 shtator dhe do të qëndrojë në Hungari deri në fund të muajit.

Sllovakia është pjesëmarrëse tradicionale në stërvitjet “Brave Warrior” dhe këtë vit në Hungari erdhi batalioni i 22-të i mekanizuar i pajisur me mjete luftarake të këmbësorisë.