Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Pse sezoni i alergjisë është më i gjatë dhe më i fortë këtë vit?

2 min read

Sezoni i alergjive po zgjatet dhe ka më shumë polen në ajër. Ky është një lajm i keq për njerëzit që janë të ndjeshëm ndaj alergjive sezonale dhe situata nuk ka gjasa të përmirësohet, thonë ekspertët.

Një studim i fundit zbuloi se sezoni i polenit u rrit me 20 ditë në vit midis 1990 dhe 2018, ndërsa përqendrimet e polenit në Amerikën e Veriut u rritën me 21 përqind në të njëjtën periudhë kohore.

Poleni në ajër gjithashtu mund të jetë më i fortë, dhe kështu më alergjik, zbuluan studiuesit.

Ndryshimi i klimës ” është nxitësi dominues i ndryshimit gjatë sezonit të polenit dhe një kontribues i rëndësishëm në rritjen e përqendrimit të polenit “, thanë autorët e studimit.

” Rezultatet tona sugjerojnë se ndryshimi i klimës i bërë nga njeriu tashmë po përkeqëson stinët e polenit në Amerikën e Veriut dhe kjo prirje ka të ngjarë të përkeqësojë më tej efektet në shëndetin e frymëmarrjes në dekadat e ardhshme “, thanë studiuesit.

Dr. Stanley M. Feynman, një alergolog dhe imunolog në Atlanta dhe ish-president i Kolegjit Amerikan të Alergjisë, Astmës dhe Imunologjisë, thotë se gjetjet pasqyrojnë analizën e tij.

” Ky është padyshim një sezon më i vështirë për alergjitë sesa kemi pasur ndonjëherë më parë.” “Kjo për shkak se nxehet shumë më herët dhe sezoni i polenit bëhet më i gjatë dhe më i fuqishëm “, tha Dr. Stanley për Healthline .