Kupa ka mbaruar, sepse me rrogat që marrin punëtorët shëndetësorë në Maqedoni janë nën dinjitet dhe nuk mund ta kalojnë muajin me ta. Ndaj sot ata kanë dalë në disa lokacione në të gjithë vendin për të protestuar për kushte më të mira pune. Në protestën paqësore që u zhvillua nga ora 10:30 deri në 11:00 gjatë pushimit, atyre iu bashkuan edhe drejtuesit e mjeteve të ndihmës së shpejtë mjekësore. Ata ndezin sirenat dhe dritat ndezëse pothuajse çdo orë për një minutë ndërsa janë në punë.

Anëtarët e Sindikatës së Pavarur të Punëtorëve të Shëndetësisë kërkojnë nga Qeveria rritje të pagave për 30 për qind për të gjithë punëtorët shëndetësorë, përfshirë stafin administrativ dhe teknik. Sindikata kërkon gjithashtu rishikimin e kontratës kolektive, e cila duhet të rrisë bonusin e infeksionit nga 1% në 4%, si dhe shndërrimin e kontratave të punës nga afat të caktuar në afat të pacaktuar për ata që punojnë me kontratë.

Sindikata e pavarur e punëtorëve shëndetësorë shprehet e pakënaqur me qëndrimin e qeverisë, pasi prej muajsh po injoron kërkesat e tyre për paga më të larta.Për të mos ndalur ekzaminimet dhe shërbimet tjera shëndetësore që qytetarët marrin nga punëtorët shëndetësorë, është mbajtur protestë paralajmëruese. gjatë pushimit.

Ministria e Shëndetësisë siguron se po bëhen përpjekje për përmirësimin e standardit të punëtorëve shëndetësorë. Por ata thonë se jo gjithçka mund të bëhet në një kohë të shkurtër.

-Një herë në gjysmën e parë të vitit janë rritur me 2000, 2500 dhe 3000 për tre grupe të ndryshme punonjësish shëndetësorë. Tani më 9 tetor ka pasur një rritje të re prej 10%, plus është rënë dakord për pagesën e largimit të fundvitit. Ne besojmë absolutisht se rritja është e ndjeshme dhe Ministria e Shëndetësisë dhe Ministri Dr. Megjithatë, mundësitë dhe buxheti nuk lejojnë më shumë. Ministria tashmë ka mbajtur disa takime me sindikatat ku është diskutuar për këtë temë dhe në detaje iu është shpjeguar qasja e Qeverisë dhe Ministrisë së Shëndetësisë lidhur me rritjet – thonë nga Ministria e Shëndetësisë.

By vull