Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Rezultati i regjistrimit: Serbët humbasin dygjuhësinë në Vukovar

2 min read

Kroacia ka mbi 400,000 banorë më pak se 10 vjet më parë, treguan rezultatet përfundimtare të regjistrimit të popullsisë të vitit të kaluar. Në Vukovar, numri i pjesëtarëve të minoritetit serb ra nën 33 për qind, kështu që ata humbasin të drejtën e dygjuhësisë në emër të rrugëve dhe institucioneve. Byroja Shtetërore e Statistikave ka publikuar rezultatet përfundimtare të regjistrimit të popullsisë, familjeve dhe banesave në Republikën e Kroacisë në vitin 2021. […]

Kroacia ka mbi 400,000 banorë më pak se 10 vjet më parë, treguan rezultatet përfundimtare të regjistrimit të popullsisë të vitit të kaluar.

Në Vukovar, numri i pjesëtarëve të minoritetit serb ra nën 33 për qind, kështu që ata humbasin të drejtën e dygjuhësisë në emër të rrugëve dhe institucioneve.

Byroja Shtetërore e Statistikave ka publikuar rezultatet përfundimtare të regjistrimit të popullsisë, amvisërive dhe banesave në Republikën e Kroacisë në vitin 2021 për numrin e përgjithshëm të popullsisë sipas gjinisë dhe moshës dhe karakteristikave etno-kulturore të popullsisë.

Numri i banorëve ka rënë për gati 10 për qind që nga regjistrimi i vitit 2011, nga 4,284,889 në 3,871,833, dhe numri i pjesëtarëve të pakicës serbe dhe katolikëve është ulur ndjeshëm, ndërsa përqindja e jobesimtarëve është rritur. Rënia e numrit të banorëve është shënuar në të gjitha qarqet kroate, dhe më dramatike është në Vukovar-Srijemska, ku numri i banorëve është më i ulët për mbi 20 për qind se në kohën e regjistrimit të vitit 2011.

Vukovari në lindje të Kroacisë do të jetë i pari që do të ndjejë drejtpërdrejt pasojat e këtij regjistrimi, sepse numri i pjesëtarëve të pakicës serbe ka rënë nën një të tretën, duke humbur kështu të drejtën e dygjuhësisë në emrat e rrugëve dhe institucioneve publike në qytet, të cilin e kishin sipas rezultateve të regjistrimit të vitit 2011, kur ishte gati 35 për qind.