Tensionet po rriten edhe më shumë, Greqia po zgjeron ujërat e saj territoriale: Për Turqinë është kjo është nxitje për luftë!

vull

Kryeministri Grek befas njoftoi se vendi i tij në Detin Jon do të zgjerojë ujërat e tij territoriale nga 6 deri në 12 milje detare, ndërsa më herët Turqia tha se një veprim i tillë do të ishte kjo është nxitje për luftë!

Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis ka thënë se Greqia së shpejti do të zgjerojë ujërat e saj territoriale në Detin Jon, duke theksuar se vendi i tij ka një të drejtë sovrane për ta bërë këtë.

Ky është një vendim potencialisht shumë i rrezikshëm, duke pasur parasysh që Turqia ka thënë më parë se një veprim i tillë Grek do të ishte një rast lufte .

Vendimi vjen menjëherë pasi Greqia nënshkroi marrëveshje për kufirin detar me Italinë dhe Egjiptin , ndërkaq Kryeministri Mitsotakis ka thënë se ato ishin “me një rëndësi të madhe historike dhe politike “.

Në tërë mosmarrëveshjen midis Greqisë dhe Turqisë, Italia dhe Egjipti janë në anën Greke, dhe Franca është në anën e fqinjit tonë jugor . Dje, Italia, Franca, Qipro dhe Greqia madje organizuan stërvitje të përbashkëta ushtarake në jug të Qipros, duke dërguar një mesazh të qartë në Ankara.

 

Turqia miratoi një rezolutë në 1995 duke thënë se zgjerimi i njëanshëm i ujërave territoriale Greke ishte “Casus Belli”, ose nxitje për luftë!

Next Post

Kadri Veseli fton shqiptarët të votojnë partitë shqiptare

Kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, Kadri Veseli, ka ftuar shqiptarët të votojnë për shqiptarët, sepse, ata duhet të kenë besim te forca e votës dhe proceset demokratike. Z. Veseli ka cekur se “duke votuar listat shqiptare, ata forcojnë peshën e tyre për të ndikuar vendim-marrjen e këtij shteti, në […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: