Koha News

Ke Çfarë Lexon!

Rustemi për Tv 24: Shpronësimi do t’i kushtojë shtetit 213 milionë euro

2 min read

Shteti me një numër të ri – është rritur shifra për dëmshpërblimin e pronarëve të tokave private – Ndërsa një zyrtar qeveritar ka ofertuar me 150 milionë euro, sipas njeriut të parë të rrugëve shtetërore, ajo që është saktësuar për momentin është të paktën 213 milionë euro. euro për shpronësim për ndërtimin e seksioneve të korridoreve 8 dhe 10D. Sipas Eyup Rustemit, shuma është një hamendje, sepse është arritur nga studimi i fizibilitetit të Fakultetit të Inxhinierisë së Ndërtimit dhe Grand Porto. Seksionet në të cilat tashmë kanë filluar punët përgatitore janë Tetovë – Gostivar dhe Gostivar – Bukojçan në Korridorin 8, ndërsa po punohet edhe në pjesën e vetme të Korridorit 10D – Prilep – Manastir.

“Parashikohen rreth 213 milionë euro. Por ato janë vetëm një supozim, sepse dihet Ligji për shpronësime dhe janë të parapara saktësisht procedurat se si dhe si bëhet shpronësimi i parcelave private. Nuk mund të konfirmoj diçka që nuk është autoriteti im si drejtor i Ndërmarrjes Publike. Do paguajmë aq sa të vijmë te zgjidhja se sa duhet të paguajmë për çdo parcelë”.

Me këtë, Rustemi as nuk e konfirmon dhe as nuk e mohon atë që i tha TV24 një zyrtar i lartë qeveritar – se toka private do të shpronësohet aq sa kanë paguar tatim në pronë pronarët. por çështja se ku do të hyjnë ndërtimet pa leje mbetet e hapur. 

Dhe është pikërisht Ligji i Shpronësimit që përfundon me Komisionin për Çështje Evropiane. Ndërsa opozita akuzon se këto ndryshime janë zgjidhje e keqe, ministri i Financave Fatmir Besimi si propozues pohon se këto ndryshime nuk do të vlejnë vetëm për “Bechtel dhe Enka”, por do të vlejnë për të gjitha ndërtimet e tjera.

Verified by MonsterInsights