Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Sa ulet kapaciteti i baterisë së një makine elektrike pas një viti?

2 min read

Fakti është se bateritë litium-jon humbasin kapacitetin e tyre maksimal me plakjen dhe përdorimin normal.

Një nga argumentet më të mëdha të adhuruesve të makinave me benzinë ​​dhe naftë është jeta e baterisë së automjeteve elektrike.

Natyrisht, fakti është se bateritë litium-jon humbasin kapacitetin e tyre maksimal me plakjen dhe përdorimin normal. Për fat të mirë, këto përplasje nuk janë shumë të mëdha, kështu që makinat elektrike duhet të ruajnë mjaft autonomi drejtimi pas disa vitesh.

A është vërtet kështu? YouTuber, krijuesi i kanalit “Battery Life”, vendosi të bëjë një eksperiment për ta parë këtë. Ka vozitur për një vit me një “Volkswagen ID.3” elektrike dhe ka bërë 22500 kilometra nga blerja.

Bazuar në kompjuterin e udhëtimit, ai llogariti se sa kilometra do të udhëtonte makina e tij me një bateri të plotë në shtator 2020 dhe më pas e krahasoi atë me shtatorin 2021, duke mbajtur dy herë një shpejtësi konstante prej 90 km/orë.

Duke marrë parasysh diapazonin e parashikuar dhe konsumin mesatar të energjisë, kapaciteti aktual i baterisë u llogarit në kilovat orë. Në shtator 2020 ishte 58.8 kWh dhe pas një viti u ul me rreth 7.5 për qind në 54.4 kWh.

Kapaciteti i deklaruar i lexuar nga sistemi ishte edhe më i ulët dhe ishte 54.1 kWh (ulje prej 9%).

Këto rezultate kanë hasur në kritika të shumta në internet. Shumë përdorues të YouTube kanë thënë se testi i tij i bazuar në kompjuter nuk është i besueshëm dhe nuk vërteton asgjë.

Për këtë arsye ai ka vendosur të shkojë në një servis të autorizuar të “Volkswagen”, ku ka kërkuar ekzaminim profesional. Testi i kryer në shërbim tregoi një ulje të kapacitetit të baterisë me 8 për qind.

Të gjithë këtë e ka përshkruar në video. Epo, rezulton se llogaritjet e tij ishin mjaft të sakta.