Giovani Paramithioti, shqiptari që themeloi Inter

vull

Pas përplasjes në dhomat e zhveshjes se skuadrës së Milan, një grup futbollistësh vendosën që në qytetin verior të Italisë, Milano të krijohet një klub i ri, me emrin Internacionale Milano. Paramithioti, Mugiani, Rietman, Hirzel, Bach, Ansbacher dhe Glockner ishin 7 njerëzit që themeluan klubin italian. Mes të 7-ve, vetëm një prej tyre ishte nga Milano, të tjerët ishin nga qytete të tjera të Italisë, kishte austriak, zviceran dhe shqiptarë.

Ky i fundit quhet Xhovani Paramithioti dhe në mesin e 7 themeluesve u zgjodh si president i këtij ekipi. Paramithioti qëndroi në postin presidentit të parë të Inter për një vit, 1908-1909. Ai është pinjoll i një familje të madhe shqiptare nga Çamëria. Familja e tij në mesin e shekullit 19-të ishte larguar nga Paramithia, për t’u zhvendosur fillimisht në Korfuz dhe më pas në Venecie. Me profesion bankier, Paramithioti kishte një pasion shumë të veçante për futbollin.

Për të ka edhe një legjendë si “Toccaferro” (prekja e tersit). Tek tifozët e paktë të Inter në vitet e para, ishte përhapur legjenda se në çdo ndeshje që presidenti do të ishte i pranishëm në stadium, ekipi nuk fitonte. Për një periudhë disa mujore ai mori vendim që mos ta ndiqte ekipin në stadium dhe bashkë me këtë largim të tij, erdhën edhe fitoret. Por kjo legjendë për të rezultoi të ishte false, pasi në një nga ndeshjet e fundit të kampionatit, Paramithioti u maskua me mjekër dhe rroba të vjetra dhe shkoi për të ndjekur Interin në stadium.

 

Skuadra fitoi dhe në atë moment ai hoqi maskën e tij, kështu që nofka “Toccaferro”, ra. Ai qëndroi vetëm një vit në pozicionin e presidentit të skuadrës, por me anë të sponsorizimeve dhe donacioneve të ndryshme, Xhovani Paramithoti do të ishte pranë Inter deri në vitet 30-të të shekullit të shkuar.

Next Post

Bekteshi këtë vit janë nënshkruar 171 kontrata për mbështetje financiare me kompani vendore dhe të huaja

Sivjet si asnjëherë më parë janë ndarë mjete për mbështetje të ekonomisë, gjithsej 55 milionë euro ose 37 për qind më shumë se vjet, kur janë projektuar 40.7 milionë, ndërsa rezultatet janë konkrete dhe të dukshme. Shifrat tregojnë 3.6 për qind rritje të BPV-së në gjysmën e parë të vitit […]

Subscribe US Now

%d bloggers like this: