Të gjithë po flasin për pilula të reja kundër kancerit: Cilat janë ato dhe kur mund të mbërrijnë? 1

Lajmi se shkencëtarët amerikanë kanë zhvilluar pilula që kanë treguar rezultate të rëndësishme në trajtimin e llojeve të shumta të tumoreve malinje në testet paraklinike ka bërë xhiron e botës ditët e fundit.

Për këtë flasin dhe shkruajnë ekspertë dhe gazetarë shkencorë të të gjitha mediave.

Vrau të gjithë tumoret e ngurta të testuara

Sipas një punimi të botuar në Cell Chemical Biology, një nga revistat më të mira në këtë fushë, shkencëtarët nga institucioni prestigjioz kalifornian i kërkimit të kancerit – City of Hope, treguan në një studim paraklinik se një ilaç i ri kundër kancerit vret qelizat e të gjithë tumoreve të ngurta të testuara, duke lënë qeliza të shëndetshme, të padëmtuara.

Ai synon vetëm kancerogjenët, jo qelizat e shëndetshme

laçi synon një version kancerogjen të proteinës PCNA që më parë konsiderohej “e drogueshme” sepse varianti normal i proteinës është i rëndësishëm për shumëzimin e qelizave të shëndetshme.

Aktualisht është duke u testuar në një numër të vogël pacientësh në fazën e parë të një prove klinike.

Synimi i të paarritshmes

Ilaçi është emëruar AOH1996 pas vajzës së vogël Anna Olivia Healey, e cila lindi në vitin 1996 dhe vdiq nga neuroblastoma në moshën 9-vjeçare.

Profesor Linda Malkas, një shkencëtare në Departamentin e Diagnostifikimit Molekular dhe Terapisë Eksperimentale në City of Hope, punoi në zhvillimin e saj për njëzet vjet.

AOH1996 synon një formë kancerogjene të një proteine ​​të quajtur antigjen bërthamor i qelizave proliferuese (PCNA). PCNA është e përfshirë në sintezën dhe riparimin e ADN-së, por forma e saj kancerogjene (caPCNA) mund të stimulojë rritjen e qelizave kancerogjene, duke e bërë atë një objektiv interesant në luftën kundër kancerit.

“Të dhënat tregojnë se PCNA është ndryshuar në mënyrë unike në qelizat e kancerit dhe ky fakt na lejoi të hartonim një ilaç që synon vetëm formën e PCNA në qelizat kancerogjene – caPCNA. Pilula jonë është si një stuhi dëbore që mbyll një terminal kyç të aeroportit, duke ndaluar fluturimet e vetëm atyre avionëve që mbajnë qeliza kanceroze”, tha Malkas, autori kryesor i studimit të ri.

Pse është e rëndësishme PCNA dhe si funksionon ilaçi?

Proteina PCNA shumëfishon ADN-në kur dy qeliza formohen nga një qelizë, dhe gjithashtu merr pjesë në riparimin e dëmtimit të ADN-së.

Tre proteina PCNA bashkohen dhe rrethojnë molekulën e ADN-së si një unazë. Pjesa e jashtme e kësaj unaze ka vende lidhëse për proteina të tjera, të përfshira gjithashtu në replikimin dhe riparimin e ADN-së.

Me rëndësi të veçantë për kërkimin e ri është konflikti themelor në jetën qelizore me të cilin lidhet PCNA. Përkatësisht, ADN-ja transkriptohet vazhdimisht në ARN, e cila më pas përkthehet në proteina ose përdoret për qëllime të tjera, dhe në këtë marrin pjesë një numër i madh i proteinave dhe proceseve.

Nga ana tjetër, përsëritja e ADN-së e nevojshme për ndarjen e tyre qelizore po zhvillohet vazhdimisht në qeliza. Ky është një proces krejtësisht i ndryshëm, i cili gjithashtu përfshin një numër të madh proteinash që rrjedhin poshtë molekulës së ADN-së.

Këta dy mekanizma të lidhur me ADN-në përplasen herë pas here, që quhet përplasje përkthimi-përsëritjeje.

Janoš Terzić, kreu i laboratorit të kërkimit të kancerit në Fakultetin e Mjekësisë në Split, thotë se proteina PCNA është bërë objektivi i një ilaçi të ri sepse luan një rol të rëndësishëm në zgjidhjen e kësaj përplasjeje.

“Gjatë përplasjes, PCNA nxjerr makinerinë që sintetizon mRNA, domethënë ARN polimeraza II, e cila përbëhet nga disa proteina, më e madhja prej të cilave është RPB1. Kur nxjerr ARN polimerazën II, PCNA kontakton RPB1 dhe më pas vazhdon me replikimin e ADN-së. duket se pas kësaj vazhdon edhe sinteza e mARN-së, por nuk dihet saktësisht se si.Droga e re, e cila lidhet me kancerogjenin PCNA ose caPCNA, lidh përgjithmonë caPCNA dhe RPB1, prandaj caPCNA nuk mund të vazhdojë të marrë pjesë në replikimin e ADN-së dhe as nuk mundet. Sinteza e mARN-së vazhdon, kështu që ADN-ja prishet dhe ndodh dëmtime të tjera të ADN-së, gjë që është fatale për qelizën malinje. Ilaçi nuk funksionon në PCNA normale, as në qelizat normale, sepse është krijuar në mënyrë që të mund të lidh vetëm variantin e caPCNA, “, shpjegoi Terziq.

Ilaçi është treguar i suksesshëm në qeliza dhe kafshë

Shkencëtarët testuan AOH1996 në më shumë se 70 linja qelizore kancerogjene dhe disa qeliza normale të kontrollit dhe zbuluan se ai vret në mënyrë selektive qelizat e kancerit duke prishur ciklin e tyre normal të qelizave riprodhuese. AOH1996 ishte efektiv në qelizat e rritura në laborator nga një sërë llojesh kanceri, duke përfshirë kancerin e gjirit, prostatës, trurit, vezoreve dhe mushkërive.

Hulumtimet kanë treguar se AOH1996 synon përplasjen e lartpërmendur midis transkriptimit dhe replikimit.

“Askush nuk e ka shënjestruar më parë PCNA si një objektiv terapeutik sepse mendohej se ishte ‘i drogueshëm’, por City of Hope ka pasur sukses në zhvillimin e një ilaçi hetimor për një objektiv sfidues të proteinave,” tha Dr. Long Gu, bashkëautor i studimit. dhe asistent profesor në City of Hope.

“Ne zbuluam se PCNA është një nga shkaqet e mundshme të rritjes së gabimeve të replikimit të acidit nukleik në qelizat kancerogjene. Tani që e njohim zonën e problemit dhe mund ta frenojmë atë, ne do ta hetojmë çështjen më thellë për të kuptuar procesin dhe për të zhvilluar kancerin e personalizuar dhe të drogë”, shtoi ai.

Përmirëson trajtimin me barna të tjera

Hulumtimet nga i njëjti ekip treguan gjithashtu se ilaçi i ri rrit ndjeshmërinë e qelizave të kancerit ndaj cisplatinës, një ilaç i përdorur gjerësisht për kimioterapinë. Agjentët kimikë si cisplatina dëmtojnë ADN-në ose kromozomet, duke treguar se AOH1996 mund të jetë shumë efektiv në kombinim me terapi të tjera dhe të rëndësishëm për zhvillimin e agjentëve të rinj të kimioterapisë.

Trajtimi reduktoi ndjeshëm tumoret dhe rriti mbijetesën

Studimet në minj të implantuar me tumore që rrjedhin nga qelizat e neuroblastomës njerëzore, kanceri i gjirit ose kanceri i mushkërive me qeliza të vogla treguan gjithashtu se trajtimi me AOH1996 uli ndjeshëm ngarkesën e tumorit në krahasim me grupet e kontrollit.

Për më tepër, kombinimi i AOH1996 me një ilaç tjetër të përdorur gjerësisht për kancerin, irinotecan, rriti ndjeshëm mbijetesën e minjve të transplantuar me tumore njerëzore në krahasim me minjtë e trajtuar vetëm me secilin ilaç.

Prova e parë klinike tek njerëzit

Në kërkime të mëtejshme, shkencëtarët e City of Hope planifikojnë të hetojnë mekanizmin e veprimit të AOH1996 për të kuptuar më mirë ilaçin dhe për të përmirësuar provat klinike ekzistuese.

“Ky studim raporton aktivitetin antikancerogjen të AOH1996 në një gamë të gjerë të qelizave kancerogjene dhe në disa modele të tumorit të kafshëve,” shkruajnë autorët në punim.

“Ne e pranojmë se rezultatet pozitive në studimet e kafshëve nuk përkthehen gjithmonë në sukses në trajtimin e kancerit njerëzor. Prova të mëtejshme klinike janë të nevojshme për të përcaktuar efektivitetin e tij tek njerëzit,” shtuan ata.

Çfarë zbulon faza e parë e provave klinike?

Đikić thotë se në fazën e parë klinike më e rëndësishme është të përcaktohet se si dozohet dhe u jepet ilaçi pacientëve dhe nëse ka ndonjë efekt negativ.

“Është një fazë shumë kritike. Domethënë, të dhënat nga modelet e kafshëve janë të rëndësishme, por testi kryesor është ende testimi i barnave të reja në studimet klinike te njerëzit”, tha Gjikiq, duke theksuar se në këtë moment është mosmirënjohëse të flitet për probabiliteti që ilaçi do të jetë efektiv tek njerëzit.

By vull