Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Një inxhinier 26-vjeçar ka projektuar teknologjinë për të gjeneruar energji diellore gjatë natës

3 min read

Sfida më e madhe me energjinë diellore është se ajo mund të gjenerohet vetëm gjatë ditës. Kjo është një nga arsyet kryesore pse shumë individë dhe industri përmbahen nga investimi në panele diellore sepse ato nuk janë një burim i qëndrueshëm energjie.

Tani, novatori dhe sipërmarrësi 26-vjeçar Ben Novak pretendon se ka zhvilluar një metodë që do të bëjë të mundur prodhimin e energjisë diellore gjatë natës. Novak më parë ka punuar në SpaceX dhe aktualisht është CEO i Tons of Mirrors, të cilin e themeloi me një vizioni për të zëvendësuar lëndët djegëse fosile, me energji diellore më të lirë dhe për të qenë më të aksesueshëm.

Tons of Mirrors planifikon të instalojë pasqyra speciale në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës që do të reflektojnë rrezet e diellit në panelet diellore në Tokë gjatë natës.

“Sot, panelet diellore janë pjesë e një industrie prej 20 miliardë dollarësh. Ajo që po ndërtoj është më e madhe se çdo treg ekzistues. Nëse kjo është një zgjidhje elektrike dhe le të themi 200 vjet nga tani ajo zëvendëson plotësisht lëndët djegëse fosile, do të jetë një treg prej 17 trilion dollarësh”, thotë Novak.

Pasqyrat që do të vendosen në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës do të funksionojnë si një reflektor diellor orbital dhe do të dërgojnë dritën e diellit përsëri në Tokë. Novak nuk është i pari që propozon këtë koncept. Ideja e një reflektori orbital u prezantua për herë të parë në Senatin Amerikan në vitin 1977 dhe gjatë viteve në vijim shkencëtarë nga e gjithë bota u përpoqën të testonin këtë teknikë, por asnjëri prej tyre nuk arriti sukses.

Studiuesit në Universitetin e Glasgow aktualisht po punojnë në një teknologji të reflektorit diellor të bazuar në hapësirë ​​që do të lejonte fermat e mëdha diellore të prodhojnë energji të mjaftueshme kur kërkesa është më e lartë. Së fundmi, Kina njoftoi planet e saj për të vendosur tre hëna artificiale në hapësirë. Ata satelitë do të pajisen me pasqyra që do të kishin potencialin për të prodhuar dritë të mjaftueshme për të zëvendësuar dritat e rrugëve të vendit.

Novak fillimisht donte të rrotullohej rreth Tokës me një tub vakum të mbushur me dritë dielli të reflektuar nga pasqyrat gjigante hapësinore. Meqenëse nuk ishte ekonomike dhe kërkonte më shumë burime dhe më shumë kohë, ai ndryshoi idenë fillestare.

Ai shpjegoi se ideja e tij funksionon në të kundërt të teleskopit James Webb. Ndërsa teleskopi merr dritën nga një yll shumë i vogël dhe e zmadhon atë, pasqyrat e Novak do të punojnë në të kundërt. Por duke qenë se një gjë e tillë do të kërkonte një reflektor me madhësi 1.5 km, do të ishte e vështirë të ruhej forma e një pasqyre të tillë parabolike. Pra, në vend të kësaj, Novak projektoi pasqyra të shumta parabolike. Ai beson se dizajni i tij është efikas, me kosto efektive dhe të shkallëzuar.

Novak aktualisht po mbledh para për të instaluar pasqyrat në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës. Gjithashtu planifikon të lëshojë satelitë të pajisur me të njëjtën teknologji në të ardhmen.