Slot Thailand
Slot Thailand
Toto Macau
Slot88
Slot Ovo
Slot Ovo
Anti Rungkad
Depo Slot
Slot Jp
Slot Zeus
Mpo Slot
The Economist: BeH është sërish në prag të shpërbërjes - Koha News
The Economist: BeH është sërish në prag të shpërbërjes 1

Nëse shpërthen lufta në Ukrainë, anëtari i presidencës së BeH Milorad Dodik, i inkurajuar nga Moska, mund të “forcojë përpjekjet e tij separatiste”, shkruan The Economist.

“Loja e pushtetit” e Dodik filloi në korrik, pasi Përfaqësuesi i Lartë vendosi një ligj që ndalon mohimet e gjenocidit në Srebrenicë. Deputeti i BeH-së Damir Arnaut thotë se qëllimi i vërtetë i Dodik është “të refuzojë debatin mbi korrupsionin”, thuhet.

“Ndërkohë, HDZ, partia kryesore kroate e Bosnjës, po kërcënon të anulojë zgjedhjet e planifikuara këtë vit,” shtoi gazeta, duke shpjeguar se kroatët në BiH kanë qenë kundër prej vitesh që boshnjakët dhe kroatët të votojnë së bashku për përfaqësuesit boshnjakë dhe kroatë në Kryesia e Federatës, kështu që Zheljko Komshiq u zgjodh kryesisht me votat e boshnjakëve.

“Debatet mbi ndarjet etnike i lënë politikanët e BeH të paaftë për të qeverisur. Vendi ka numrin e dytë më të madh të vdekjeve nga Covid-19 në Evropë në raport me numrin e banorëve. Kryeministri i Federatës është në gjyq për korrupsion në lidhje me blerjen e aparateve respiratore jo standarde. Në RS, oksigjeni industrial i lirë u përdor për pacientët me Covid në vend të mjekësisë, “tha ai.

Më pas përshkruhen skena nga kremtimi antikushtetues i festës më 9 janar në Banja Luka, ku mori pjesë edhe ambasadori rus në BeH.

Ai citon gjithashtu faktin se janë vendosur sanksione kundër Dodik për aktivitetet e tij.

“Disa vende evropiane do të ndjekin shembullin, por jo BE në tërësi, sepse Hungaria, e cila e mbështet Dodik, nuk do ta lejojë atë,” shtoi ai.

“Atmosfera është e ethshme”, shkruan gazeta, duke shtuar se “disa po flasin sërish për luftë”. Megjithatë, ai thekson gjithashtu se Ljubisha Qosic, kryetari i Sarajevës Lindore, ka deklaruar se “nuk ka asnjë shans” për këtë.

“Kufiri, thotë ai, ndan vendbanimet dhe çdo ditë njerëz nga RS shkojnë për të punuar në Sarajevë dhe nga kryeqyteti vijnë për të skijuar në zonën e tij elektorale. “Mund të arrihen marrëveshje për të ndaluar tërheqjen e RS nga institucionet kombëtare,” tha ai.

Zlatko Miletiç, deputet dhe ish-shefi i policisë, thotë se numri i njerëzve të armatosur në BiH është shumë i vogël dhe se mund të ketë një “luftë të vërtetë” vetëm nëse Serbia dhe Kroacia ndërhyjnë.

“Diplomatët po vëzhgojnë Ukrainën. Nëse atje shpërthen lufta, zoti Dodik, i inkurajuar nga Moska, mund të nxisë përpjekjet e tij separatiste. Bosnja i ka mbijetuar krizës disa herë që nga viti 1995 dhe ka të ngjarë t’i mbijetojë edhe kësaj. Por popullsia është zvogëluar nga 4 milionë në 1991 në rreth 3 milionë sot”, thuhet në gazetë.

“Boshnjakët votojnë me këmbët e tyre”, shtoi ai.

By vull