Ballina Bota Udhëheqësit e BE ranë dakord të përshpejtojnë reformat e tregut të energjisë...

Udhëheqësit e BE ranë dakord të përshpejtojnë reformat e tregut të energjisë elektrike

Spread the love

Udhëheqësit e Bashkimit Evropian kanë rënë dakord të përshpejtojnë reformat në tregun e energjisë elektrike në mënyrë që të shmangin rritjet e mëdha të çmimeve si vitin e kaluar.

Krerët e shteteve anëtare gjithashtu mbrëmë, në konkluzionet e tyre të miratuara në ditën e parë të samitit dyditor, i bënë thirrje Këshillit të BE-së dhe Parlamentit Evropian “të arrijnë një marrëveshje sa më shpejt të jetë e mundur për të gjitha propozimet përkatëse për të përshpejtojë tranzicionin e gjelbër dhe të vazhdojë duke punuar për reformën e propozuar për të krijuar një treg të energjisë elektrike pa vonesë që do të miratohet deri në fund të vitit 2023”.

 

Javën e kaluar, KE propozoi një reformë të tregut të energjisë elektrike, që synon të sigurojë stabilitetin e çmimeve nëpërmjet kontratave afatgjata dhe të inkurajojë investimet në burimet e rinovueshme të energjisë.

Një nga temat e diskutuara në Samitin e BE-së ishte roli i energjisë bërthamore në tranzicionin e gjelbër, për të cilin pothuajse nuk ka asnjë marrëveshje midis anëtarëve. Nga njëra anë, Franca po udhëheq vendet në favor të trajtimit të energjisë bërthamore si të gjelbër, e cila do të sillte përfitime të caktuara kur investohet në atë lloj energjie. Vende të tilla si Danimarka, Gjermania dhe Spanja e kundërshtojnë atë, duke argumentuar se integrimi i energjisë bërthamore në ligj do të minonte përpjekjet për të zgjeruar burimet e rinovueshme të energjisë si era dhe dielli.