Ankaraja tradicionalisht e mbështet Prishtinën dhe së fundmi i ka shitur Kosovës gjashtë nga dronët e saj Bajraktar. Sipas ministrit të Mbrojtjes së Kosovës, Eyup Macedonia, Turqia vazhdon të mbështesë zhvillimin e forcave të sigurisë së Kosovës në të gjitha aspektet, duke përfshirë trajnimin dhe edukimin, por mbi të gjitha në aspektin e furnizimit të sistemeve dhe pajisjeve të armatimit.

Megjithatë, lideri i Turqisë, Rexhep Tajip Erdogan, është në marrëdhënie të mira me presidentin serb Aleksandar Vuçiq, të cilin bashkëbiseduesit e Bloomberg e vlerësuan si kyç për parandalimin e përshkallëzimit të dhunës pas ngjarjeve në Banjskë.

Shtrohet pyetja se çfarë roli do të luajë Turqia, kontingjenti i së cilës është i dyti më i madh në Kosovë, gjatë mandatit të saj njëvjeçar.

Ish-ambasadori serb në Turqi dhe islamologu Darko Tanaskovic thotë se duke qenë se Turqia e furnizon Kosovën me armë dhe pajisje ushtarake dhe trajnon oficerët e saj, Serbia mund të mos jetë veçanërisht rehat me komandantin e ri të KFOR-it që është nga Turqia. Ai thekson se titujt se “ushtarët turq janë kthyer në Kosovë” publikohen gjerësisht në mediat turke dhe “ne e dimë historikisht se çfarë do të thotë dhe cilat janë konotacionet”.

“Nuk pres që të jetë një ndryshim i madh, por natyrisht që serbët nuk mund të jenë të lumtur kur turku të kthehet në Kosovë. Ishin në kazermën “Sulltan Murat” dhe thjesht simbolikisht nuk mund t’i kapërcejmë kujtimet e këqija. “Të flasim realisht dhe politikisht, nuk mendoj se do të ketë ndonjë dallim të madh në raport me anshmërinë aktuale politike të KFOR-it”, beson Tanaskovic.

Ai, megjithatë, thekson se komandanti i KFOR-it sigurisht që nuk i merr urdhrat nga Ankaraja dhe as nuk do t’i marrë nga Ankaraja kur komandanti i misionit është turk.

By vull