Viti 2021 në nder të Blazhe Koneskit

1 min read

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuaravitin 2021 e ka shpallur për vit Ndërkombëtar të  paqes dhe Besimit, në mënyrë që të mobilizojë përpjekjet e bashkësisë ndërkombëtare për të siguruar paqe të përhershme, solidaritet dhe harmoni.

Ministria e Kulturës dhe Ministria e Arsimit dhe Shkencës tëRepublikës së Maqedonisë së Veriut po fillojnë një iniciativë për t’iu bashkuar kremtimit të këtij Viti Ndërkombëtar, me një program kushtuar njërit prej kolosëve të kulturës maqedonase, BlazeKoneski, me rastin e 100 vjetorit të lindjes së tij.

Ditën kur u lind ky veprimtarë i kulturës u shënua në listën e UNESKO për shënimin e përvjetorëve të rëndësishme në botë, gjatë vitit 2021.

Ky përvjetor meriton  të gjithë aktorët të jetës së kulturore, akademike dhe shoqërore të mobilizojnë forcat e tyre krijuese për një festim dinjitoz të karakterit dhe veprës së BlazeKoneski. Prandaj, Ministria e Kulturës dhe Ministria e Arsimit dhe Shkencës po përgatisin një platformë për harmonizimin e ngjarjeve të ndryshme që do të ndodhin në nivel kombëtare dhe ndërkombëtare.

Paqja dhe besimi janë shtyllat e veprimtarisë poetike dhe shkencore të BlazeKoneski. Puna e tij monumentale inkorporon këto ideale thella humane.