Toyota ka thënë se është afër të jetë në gjendje të prodhojë në masë bateri potencialisht revolucionare të gjendjes së ngurtë që mund të ofrojnë dyfishin e gamës së makinave elektrike ekzistuese.

Sipas Toyota, makinat e fuqizuara nga bateritë e gjendjes së ngurtë mund të kenë një distancë prej 1200 kilometrash, një kohë karikimi prej 10 minutash dhe të dalin në treg në 2027 ose 2028. Ato u prezantuan nga ekspertët si një teknologji revolucionare që mund të sillte automjetet elektrike në jetën e përditshme.

Ndërsa bateritë në gjendje të ngurtë mund të jenë revolucionare, ato gjithashtu paraqesin sfida për prodhuesit. Sipas Toyota-s, një nga pengesat më të rëndësishme është procesi i montimit, në të cilin shtresat e qelizave katodë dhe anodë duhet të rreshtohen shpejt dhe saktë.

Pretendimet se Toyota mund të prodhonte në masë bateritë e gjendjes së ngurtë u raportuan për herë të parë në Financial Times të hënën.

“Për sa i përket shpejtësisë së ngritjes, ne jemi pothuajse aty. Do të dorëzojmë sasi më të mëdha dhe do të kontrollojmë cilësinë”, tha një inxhinier nga kompania.

Në fillim të këtij muaji, CEO i Toyota-s Koji Sato njoftoi se firma do të bashkëpunojë me rafinerin kryesor japonez të naftës Idemitsu Kosan në një projekt të prodhimit të baterive.

“Përmes përpjekjeve të përsëritura që përfshijnë prova dhe gabime, ne kemi qenë në gjendje të zhvillojmë një material që është më i qëndrueshëm dhe më pak i prirur ndaj plasaritjes,” u tha Sato gazetarëve në Tokio gjatë një njoftimi me Idemitsu.

By vull