Vuçiq: Plani për Kosovën pranohet nga e gjithë BE-ja, nëse nuk bashkëpunojmë do të ndërpritet integrimi evropian dhe do të tërhiqen investimet

2 min read

Plani për Kosovën nuk është më vetëm një plan franko-gjerman, por shumë më tepër se kaq, tha presidenti serb Aleksandar Vuçiq në fjalimin e tij sonte para publikut.

Ai ka theksuar se në takimin me “pesëshen e madhe” i është thënë se Serbia duhet ta pranojë planin, në të kundërtën do të përballet me ndërprerje të procesit të integrimit evropian, ndalim dhe tërheqje të investimeve dhe masa gjithëpërfshirëse në kuptimin ekonomik dhe politik. Ai po ashtu thotë se do të ketë një luftë të madhe për Bashkësinë e Komunave Serbe dhe se është i shqetësuar sepse nuk ka qasje më racionale për zgjidhjen e problemit.

Erdhi “pesëshja perëndimore” dhe në fjalinë e dytë që më komunikuan thuhej – duhet ta pranosh këtë plan (francezo-gjerman) dhe nëse nuk e pranon do të përballesh me pasojat. “ tha Vuçiq.

– Nën një do të përballeni me ndërprerjen e procesit të integrimit evropian, nën dy do të përballeni me ndalimin dhe tërheqjen e investimeve, nën tre – masat gjithëpërfshirëse në aspektin politik dhe ekonomik që do ta dëmtojnë Serbinë. Kjo më është përsëritur edhe tri herë gjatë bisedës dhe sa herë kam reaguar ashpër ndaj kësaj, tha Vuçiq.

Ai tha gjithashtu se mendon se konflikti i ngrirë është zgjidhja më e keqe dhe se duhet kërkuar kompromis.

Është e rëndësishme të punohet për një zgjidhje kompromisi, por nuk besoj se kjo është e mundur me regjimin e (kryeministrit të Kosovës Albin) Kurti dhe duhet të kërkojmë zgjidhje sepse na duhet paqe me shqiptarët, thotë presidenti i Serbisë.

Ai shprehet se “pesëshja” dolën me një plan “që e pamë për herë të parë 60 ditë më parë”, në zhvillimin e të cilit as nuk kemi marrë pjesë dhe, siç tha ai, “dikush nuk na ka pyetur apo konsultuar”.

– Erdhën të na e prezantojnë planin e tyre, pa faj të Serbisë, askujt nuk i bëmë asgjë, asnjë shqiptar nuk u pushkatua, nuk bëmë asgjë, erdhën dhe na treguan planin dhe pastaj në dhjetor. 13, të gjitha shtetet anëtare e pranuan planin, si dhe pesë vendet që nuk e njohin Kosovën, sepse u shpjeguan se në plan nuk ka njohje eksplicite të pavarësisë së Kosovës, edhe pse fshehën faktin se ekziston një obligimi i nënkuptuar për të mos kundërshtuar hyrjen e Kosovës në OKB. Të gjithë e pranuan atë, duke e bërë atë plan de facto një kuadër të ri negociues për Serbinë. Nuk ka përparim për ne nëse nuk punojmë, as në Evropë, as nuk mund të bëhet diçka nëse nuk bashkëpunojmë, shtoi ai.