Kohanews

Ke Çfarë Lexon!

Zelenski është gati të bisedojë drejtpërdrejt me presidentin rus Vladimir Putin

2 min read

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky është gati të flasë drejtpërdrejt me presidentin rus Vladimir Putin, por “nuk do të bëjë kompromis me pozicionin e Rusisë gjatë këtyre negociatave”, tha zëvendës shefi i shtabit të CNN.

Edhe pse bisedimet mes ministrave të jashtëm të Ukrainës dhe Rusisë, të cilat u zhvilluan dje në Antalia, nuk sollën shumë përparim, Ukraina nuk ishte shumë optimiste që në fillim, tha Ihor Zhovkva, Zëvendës Shefi i Shtabit të Presidentit të Ukrainës.

“Kjo është një gjë shumë e mirë që ata takuan, por fatkeqësisht mund të themi se ministri i Jashtëm rus nuk është ai që merr vendimin përfundimtar. “Vendimi përfundimtar për të ndaluar luftën, për të bërë një armëpushim, për të tërhequr trupat merret vetëm nga një person”, tha ai, me sa duket duke iu referuar Putinit.

Zhovkva tha se megjithëse Zelensky ishte gati për një zgjidhje diplomatike, ai nuk kishte dëgjuar personalisht nga presidenti rus apo ndihmësit e tij.

“Gjëja e fundit që dëgjova prej tyre ishte se ne ende duhet të punojmë në formatin e dy delegacioneve… Por shikoni, as marrëveshjet e arritura gjatë këtyre negociatave nuk po mbahen,” tha Zhovkva, duke treguar korridoret humanitare në Ukrainë.

Zhovkva tha se Ukraina ishte e hapur ndaj neutralitetit “nëse blloku i NATO-s nuk është ende gati të pranojë Ukrainën”.

“Por në të njëjtën kohë, ne kemi nevojë për garanci të ashpra sigurie për Ukrainën, në mënyrë që këto luftëra të tmerrshme, ky agresion i tmerrshëm, të mos përsëriten në të ardhmen”, shtoi ai.

Zhovkva tha se Ukraina dëshironte të punonte me Putinin dhe fqinjët e saj për të krijuar një sistem që ai e quajti “Sistemi i rinovuar i sigurisë evropiane”.

“Vendi im, populli ukrainas, meriton të jetë pjesë e familjes evropiane. Ukraina po lufton për sigurinë e gjithë Evropës. Pra, kur presidenti (francez) (Emmanuel) Macron flet për sigurinë e mundshme evropiane, si mund të flasë pa pasur Presidentin Zelensky në tryezë? “Pa pasur Presidentin Zelenski dhe Ukrainën në Bashkimin Evropian?”, tha Zhovkva.