Saturday, May 18, 2024
spot_img

Çdo vit zvogëlohet numri i nxënësve të klasës së parë

Nga viti në vit numri i nxënësve në komunat nga lindja është në rënie. Konkretisht, në Shtip, vitin e kaluar në bankat e shkollës është dashur të ulen 580 nxënës të klasës së parë, ndërsa këtë vit, sipas statistikave të SPB-së, deri më 31 maj duhet të regjistrohen 559 nxënës të klasës së parë. Por kjo është vetëm në letër, sepse në praktikë numri i nxënësve të klasës së parë është më i ulët.

“Fatkeqësisht, ky numër nuk plotësohet kurrë. Kjo është kështu për arsye të ndryshme. Thjesht ndodh që prindërit të emigrojnë diku ose të shkojnë në një qytet tjetër të Maqedonisë ose t’i regjistrojnë fëmijët e tyre diku jashtë vendit”, tha Snezhana Saneva.

Një problem që duhet kapërcyer është ribashkimi dhe veçanërisht segregacioni, për të cilin Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut në Strasburg vendosi një vit më parë në favor të rreth 30 familjeve rome nga Shtipi dhe Manastiri, të cilat ngritën padi, sepse besonin se fëmijët trajtoheshin me segregacion në shkolla.

“Kjo çështje është e dhimbshme për komunën, e dimë edhe problemin me segregacionin që ka ndodhur. Megjithatë, shpresoj që këtë vit rajonalizimi të respektohet në tërësi dhe të gjithë nxënësit të regjistrohen aty ku i takojnë sipas rajonit”, shtoi Saneva.

Ligji i rizonës kërkon që çdo fëmijë të studiojë në shkollën më të afërt me vendbanimin e tij, por vitet e kaluara disa prindër kanë ndërruar adresën e tyre, me qëllim që fëmija i tyre të studiojë në një shkollë që sipas tyre do t’i përshtatej më shumë.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT