Wednesday, May 29, 2024
spot_img

Maqedonia votoi “e përmbajtur” për rezolutën për Palestinën në OKB

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi me shumicë të madhe rezolutën që Këshilli i Sigurimit i OKB-së duhet të shqyrtojë dhe mbështesë anëtarësimin e plotë të Palestinës në Kombet e Bashkuara, por që përmirësoi edhe statusin e Palestinës.

Rezoluta u mbështet nga 143 vende, nëntë ishin kundër dhe 25 vende abstenuan.

Nga vendet e rajonit “për” ishin Bosnja dhe Hercegovina, Serbia, Mali i Zi dhe Sllovenia. Ndërsa Kroacia, Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria abstenuan.

Ndër fuqitë e mëdha, rezoluta u mbështet nga Rusia, Kina, Franca, e kundërshtuar nga Shtetet e Bashkuara, ndërsa Gjermania dhe Britania e Madhe abstenuan.

Rezoluta i bën thirrje Këshillit të Sigurimit të “shqyrtojë në mënyrë të favorshme çështjen” dhe i kërkon Autoritetit Palestinez të fitojë anëtarësimin në OKB, duke thënë se “Shteti i Palestinës është i kualifikuar për anëtarësim në Kombet e Bashkuara”.

Në prill, Autoriteti Palestinez rifilloi ofertën e tij për anëtarësim dhe më vonë atë muaj Shtetet e Bashkuara vendosën veton ndaj ofertës së palestinezëve për statusin e anëtarësimit.

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së votoi për një rezolutë për forcimin e statusit të Palestinës në OKB, në të cilën BeH votoi “pro”

Votimi në Këshillin e Sigurimit tregoi 12 anëtarë pro dhe një kundër, me veton të SHBA. Izraeli vlerësoi veton e SHBA-së, duke e quajtur ofertën palestineze një “propozim të turpshëm”, ndërsa presidenca e Autoritetit Palestinez e quajti veton “të pandershme, të pamoralshme dhe të pajustifikuar”.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT