Monday, May 20, 2024
spot_img

Sekreti i suksesit të Tik Tok dhe fuqia e algoritmeve

Tik Tok është një platformë e mediave sociale që ka pushtuar botën, duke tërhequr përdorues të të gjitha moshave, veçanërisht turmën më të re. Por cili është sekreti i suksesit të tij? Cilët janë elementët kryesorë që kontribuan në dominimin e tregut të TikTok, me theks në algoritmin inovativ të platformës?

Përparësitë e Tik-Tok

Tik-Tok ishte një pionier në videot e shkurtra, duke fituar një avantazh të rëndësishëm në përvojë dhe të dhëna në krahasim me konkurrentët e mëvonshëm si Instagram Reels dhe YouTube Shorts. Për më tepër, fokusi në pajisjet celulare e bën TikTok veçanërisht tërheqës në botën e sotme të dominuar nga smartfonët.

Videot janë të lehta për t’u bërë me filtra të integruar, tekst, efekte, zë dhe përdorimin e muzikës pa të drejtë autori. Ka vazhdimisht tendenca të reja që i mbajnë përdoruesit të interesuar në krijimin e përmbajtjeve të freskëta, ndërsa u ofrojnë përdoruesve shumëllojshmëri për t’u shkarkuar dhe shpërndarë. Një tjetër taktikë efektive që përdor platforma është të inkurajojë përdoruesit të formojnë grupe publike për sfidat dhe tendencat, përmes hashtags që i mbajnë përdoruesit të angazhuar. E fundit, por sigurisht jo më pak e rëndësishme, platforma ofron shumë potencial për famë. Ka mikro- dhe nano-ndikues që nuk kanë ndjekës të mëdhenj, por një rrugë realiste drejt njohjes, por në të njëjtën kohë ofrojnë sponsorizime fitimprurëse.

Algoritmi është zemra e “Tik-tok”

Algoritmi unik është një element kyç për suksesin e platformës. Marrë nga aplikacioni i saj simotër kinez Doyin, ai përdor mësimin e makinerive dhe inteligjencën artificiale, të përmirësuara nga etiketimi i njerëzve, për të kuptuar thellësisht përmbajtjen dhe preferencat e përdoruesve. Kjo i lejon platformës të shfaqë përmbajtjen më të rëndësishme dhe tërheqëse për çdo përdorues në një afat kohor që me kalimin e kohës bëhet dukshëm më dinamik, më tërheqës dhe madje i aftë të gjurmojë ndryshimet në interesat e përdoruesve në periudha të caktuara të ditës. Veçanërisht, algoritmi i TikTok mëson shpejt për interesat e përdoruesve bazuar në ndërveprimet me videot, duke ia kaluar YouTube në këtë drejtim. Kjo mundësohet pikërisht duke ndryshuar formatet e videove të shkurtra që konsumohen më shpejt, krahasuar me videot e gjata në YouTube.

Polemikat rreth algoritmit

Algoritmi i Tik Tok, megjithëse efektiv, nuk është pa kritikë. Shumë prej tyre kanë shprehur shqetësimin për ndikimin e algoritmeve në shëndetin mendor, veçanërisht tek fëmijët dhe të rinjtë. Pse? Duke shfaqur përmbajtjen që përdoruesi kënaqet, ka një vrull të dopaminës, e cila dërgon sinjale kënaqësie dhe eksitimi në tru. Krijon një ndjenjë të këndshme dhe madje euforike. Por jo vetëm që përmbajtja interesante shfaqet gjatë gjithë kohës, por algoritmi përdoret gjithashtu për të shfaqur përmbajtje jashtë interesit të përdoruesit. Kjo shkakton një ndryshim të papritur në të cilin nivelet e dopaminës në tru ulen dhe shkakton të kundërtën e një ndjenje të mirë. Kjo çon në një cikël të kërkimit të mëtejshëm të përmbajtjes (përdoruesit që qëndrojnë në TikTok), duke kërkuar përmbajtje që do t’i bëjë ata të qeshin përsëri, t’i gëzojnë derisa dopamina të godasë përsëri trurin. Procesi përsëritet. Është kjo lojë e nivelit të lartë të dopaminës që mund të jetë zhgënjyese dhe manipuluese, duke shkaktuar çrregullim të hiperaktivitetit dhe më vonë hapësirë ​​të shkurtër të vëmendjes në jetën reale, por është gjithashtu shkaku i varësisë. Dhe kjo çështje e ndikimit të algoritmeve në shëndetin mendor të përdoruesve mbetet një temë shtesë për diskutim. /Alsat/

Konkluzioni

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT