Friday, June 14, 2024
spot_img

BE do të kushtëzojë miliarda euro ndihmë të re për vendet e Ballkanit Perëndimor

Shtetet anëtare të BE-së janë të gatshme të ofrojnë mbështetje për Planin e Rritjes Ekonomike për Ballkanin Perëndimor në vlerë mbi 6 miliardë euro, por kërkojnë nga vendet e rajonit përparim në sundimin e ligjit dhe respektimin e politikës së jashtme të BE-së. Raporton Radiotelevizioni i Serbisë, pas konsultimit me burime diplomatike nga Brukseli.

Krahas përparimit në sundimin e ligjit dhe përfshirjes së sanksioneve kundër Rusisë, kusht shtesë që Serbia të përdorë fondet nga Plani i Rritjes Ekonomike është normalizimi i marrëdhënieve ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës.

“Vendet anëtare në parim mbështesin konceptin e propozuar dhe atë që është paraqitur në plan, por ato insistojnë në kushte të qëndrueshme. Vendet në rajon që nuk po përparojnë ose nuk janë prapa në sundimin e ligjit nuk mund të llogarisin në fonde shtesë. E njëjta gjë vlen edhe për respektimin e politikës së jashtme të BE-së”, thonë burime diplomatike nga Brukseli.

Vendet anëtare kanë filluar tashmë një debat të brendshëm për miratimin e Planit të Ballkanit Perëndimor dhe një vendim përfundimtar mund të merret në shkurt, nëse deri atëherë arrihet një marrëveshje për ribalancimin e buxhetit të BE-së, i cili është vonuar nga vetoja e Hungarisë. për ndihmën financiare për Ukrainën.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT