Friday, June 14, 2024
spot_img

Bundestagu ka lehtësuar procedurën për marrjen e pasaportës gjermane dhe shtetësisë së dyfishtë

Parlamenti gjerman me votat e përfaqësuesve të partive të koalicionit qeverisës miratoi dje ligjin e ri për shtetësinë, i cili lehtëson marrjen e pasaportës gjermane dhe lejon dyshtetësinë.

 Është një njohje e atyre që vijnë në këtë vend dhe kontribuojnë në funksionimin e kësaj shoqërie, tha ministrja e Brendshme Nansi Feser, duke aluduar për nevojën e madhe të Gjermanisë për fuqi punëtore të kualifikuar nga jashtë.

Sipas ligjit të ri, të huajt që jetojnë në Gjermani mund të aplikojnë për shtetësi pas pesë viteve në vend të tetë viteve të mëparshme të qëndrimit të ligjshëm në vend. Në rastet kur aplikanti tregon progres të veçantë në procesin e integrimit, si mësimi i shpejtë i gjuhës gjermane, përparimi në punë, kërkesa mund të paraqitet edhe pas tre vjetësh.

Në të ardhmen lejohet shtetësia e dyfishtë, e cila më parë lejohej vetëm në raste të jashtëzakonshme, si dhe për qytetarët e Bashkimit Evropian.

Aplikantëve për shtetësi do t’u kërkohet gjithashtu të zotohen për besnikëri ndaj rendit kushtetues gjerman. Në rast të mosrespektimit të Kushtetutës gjermane, veçanërisht pjesës që lidhet me racizmin, antisemitizmin dhe diskriminimin në bazë të seksit, shtetësia mund të hiqet sërish brenda dhjetë viteve.

Pas përshkallëzimit të situatës në Lindjen e Mesme dhe glorifikimit të Hamasit në mesin e pjesëve të popullsisë gjermane, qeveria gjermane futi në projektligjin e shtetësisë një deklaratë për angazhimin ndaj antisemitizmit dhe “përgjegjësinë e veçantë historike të Gjermanisë për nacional-socialistët”. regjimit” dhe “mbrojtja e jetës hebreje”.

Aplikantët e mundshëm për një pasaportë gjermane do të duhet gjithashtu të jenë në gjendje të mbështesin veten dhe familjen e tyre financiarisht. Përjashtimet ekzistojnë për të ashtuquajturat brezi i punëtorëve të parë mysafirë, të cilët, për faktin se punonin në punë më të ulëta, sot marrin pensione më të ulëta dhe për rrjedhojë varen nga ndihma shtetërore.

Fëmijët e të huajve në Gjermani do të marrin automatikisht nënshtetësinë gjermane me kusht që të paktën njëri prind të ketë jetuar në Gjermani për të paktën pesë vjet.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT