Saturday, June 15, 2024
spot_img

Danimarka propozon ndalimin e rrjeteve sociale për moshat nën 15 vjeç

Kryeministrja daneze Mette Frederiksen kërkon që Bashkimi Evropian të vendosë një kufi moshe prej 15 vjeç për përdorimin e rrjeteve sociale. Ajo po e propozon këtë në një përpjekje për të mbrojtur më mirë përdoruesit e rinj të smartfonëve nga përmbajtja e dëmshme dhe varësia ndaj ekranit, shkruan portali i Brukselit Politico.

“Sot mund të krijoni një profil në shumicën e platformave nëse jeni vetëm 13 vjeç. Por në moshën 13-vjeçare je ende fëmijë dhe ne kemi parë që rreziku për fëmijët në rrjetet sociale është shumë i madh”, thotë Frederiksen në një artikull për gazetën daneze Politiken, të cilën e ka shkruar së bashku me deputeten e BE-së, Christel. Schaldemose.

Ata besojnë se kufiri i moshës duhet të shoqërohet me mjete efektive të verifikimit të moshës, pasi “gjigantët e teknologjisë nuk marrin përgjegjësi për këtë”.

“Rregullorja e re e moderimit të përmbajtjes, Akti i Shërbimeve Dixhitale (DSA), është rezultuar i pamjaftueshëm për të kundërshtuar platformat,” shkruan Frederiksen dhe Chaldemose.

Ata parashtruan propozime për të forcuar ligjin, duke përfshirë një ndalim të modeleve të varura dhe reklamave për të miturit, si dhe raportimin e detyrueshëm se sa kohë shpenzojnë në platformat online.

Ideja e rritjes së kufirit të moshës është në përputhje me thirrjen e muajit të kaluar të presidentit francez Emmanuel Macron për të lejuar akses në rrjetet sociale për ata mbi 15 vjeç në nivel BE.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT