Wednesday, May 29, 2024
spot_img

Finlanda pranon punëtorë sezonalë nga Kosova pa viza pune

Qytetarët e Kosovës tashmë kanë të drejtë të punojnë sezonalisht në Finlandë pas liberalizimit të udhëtimit pa viza në BE, pa iu nënshtruar procedurës për sigurimin e vizave sezonale.

Mediat e Prishtinës, duke cituar burime nga Ambasada e Finlandës në Kosovë, bëjnë të ditur se autoritetet finlandeze kanë sqaruar se mbajtësit e pasaportave të Kosovës do të lejohen të punojnë deri në nëntë muaj në vit në sektorin e bujqësisë dhe turizmit.

Në përputhje me rregullat e Finlandës, punëtorët sezonalë nga Kosova të cilët do të punojnë vazhdimisht në vend për maksimum 90 ditë do të duhet të pajisen me certifikatë të punës sezonale.

Kjo certifikatë lëshohet nga Shërbimi Finlandez i Imigracionit dhe procesi i aplikimit është online, pa pasur nevojë të caktoni një takim në ambasadë.

Për ata që kanë detyrime në Finlandë jo më të gjata se 90 ditë dhe që tashmë kanë udhëtuar në atë ose në një shtet tjetër të Shengenit pa vizë, Ambasada e Finlandës në Kosovë sugjeroi që të kontrollohet nëse kanë ditë të mjaftueshme për një certifikatë pune sezonale.

Nëse janë përdorur të gjitha ditët pa viza, punëtorët sezonalë që do të qëndrojnë në Finlandë jo më shumë se 90 ditë duhet të aplikojnë për një leje qëndrimi për punë sezonale.

Për punëtorët sezonalë nga Kosova që synojnë të punojnë në Finlandë për tre deri në nëntë muaj, posedimi i lejes së qëndrimit është i detyrueshëm për punë sezonale.

Finlanda ka vendosur të pezullojë kërkesat për mbledhësit e frutave të pyllit nga Tajlanda, Kamboxhia dhe Mianmari, për shkak të dyshimeve se ato po përdoren për trafikim njerëzor.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT