Saturday, April 20, 2024
spot_img

Gabimet e bëra nga prindërit që kanë një fëmijë

Shpresojmë që të mos ofendohet askush nga kjo shaka sepse na shërben për të qeshur. Domethënë, ekziston një shprehje që thotë: “Fëmijët janë si petullat – e para është gjithmonë pak e çuditshme”.

Dhe pothuajse çdo prind i dy ose më shumë fëmijëve do të qeshë me këtë thënie. Po sikur të mos lindë një fëmijë i dytë në familje dhe fëmija të mbetet fëmijë i vetëm?

Nuk do të thotë absolutisht asgjë, ashtu si një shaka nuk do të thotë asgjë. Por le të shërbejë si një hyrje në temën e rritjes së fëmijëve beqarë. Të gjitha shakatë mënjanë, rritja e një fëmije të vetëm mund të jetë një sfidë e veçantë për prindërit, sepse ata nuk kanë ndonjë përvojë të mëparshme për t’i udhëhequr, as ndonjë ekuilibër që do të siguronte një fëmijë tjetër.

Një nga mendimet kur bëhet fjalë për fëmijët e vetëm është se ata janë të llastuar dhe të vështirë për t’u socializuar. Sigurisht që është një mit, por ka mundësi që prindërit e këtyre fëmijëve të bëjnë disa gabime që do të ndikojnë në edukimin. Këto janë gabimet më të zakonshme.

Mbrojtje e tepruar

Mbrojtja e tepërt është një nga gabimet më të shpeshta në rritjen e fëmijëve beqarë dhe shpesh arsyeja është mungesa e vëllezërve dhe motrave për të ndarë vëmendjen. Për të shmangur situatat që nuk janë të këndshme për fëmijën, prindërit fillojnë të bëjnë atë që fëmija mund të bëjë i vetëm. Mbrojtja e tepërt e fëmijës nga çdo rrezik i mundshëm mund të ketë pasoja negative dhe të kufizojë pavarësinë dhe mbështetjen e tij te vetja.

Zgjidhja: Fëmija duhet të lejohet të eksplorojë dhe përjetojë botën në mënyrë të pavarur, me mbikëqyrjen dhe lirinë e duhur. Çelësi është të gjesh një ekuilibër midis sigurisë dhe aftësisë.

Pritjet jorealiste

Ky është një gabim tjetër i zakonshëm në rritjen e fëmijëve beqarë – prindërit kanë pritshmëri jorealiste për arritjet dhe sjelljen e fëmijës së tyre, gjë që krijon presione të pakëndshme dhe të panevojshme. Të presësh që fëmija të jetë më i miri në shkollë, sport, muzikë dhe fusha të tjera i shkakton atij një përpjekje të tepërt që kthehet në stres dhe ankth.

Zgjidhja: Është e rëndësishme të mbani mend se çdo fëmijë ka talentet e veta, pikat e forta dhe të dobëta.

Mungesa e ndërveprimit social

Pa vëllezërit e motrat, fëmijët e vetëm kanë, objektivisht, më pak mundësi për ndërveprim social, dhe rrjedhimisht zhvillimin e aftësive sociale me bashkëmoshatarët. Në garën e sotme me kohën, është e lehtë të bësh gabime të paqëllimta dhe të mos u japësh hapësirë ​​fëmijëve për të ndërvepruar me fëmijët e tjerë. Socializimi i fëmijëve nuk varet nga numri i anëtarëve të familjes, por nga situatat në të cilat ata ekspozohen kur janë me të tjerët, marrëdhëniet e tyre me prindërit dhe në kopsht/shkollë.

Zgjidhja : Prindërit e fëmijëve beqarë luajnë një rol të rëndësishëm në lehtësimin e ndërveprimeve të fëmijës së tyre me të tjerët. Edhe pse është e lodhshme, është e rëndësishme që fëmija të gjejë dhe të sigurojë situata në të cilat ai do të ndërveprojë me fëmijët e tjerë.

Shumë aktivitete

Është e rëndësishme që prindërit të dinë se ekuilibri është shumë i rëndësishëm. Disa prindër përpiqen në çdo mënyrë që ta mbajnë fëmijën të mos jetë i vetmuar, ndaj duan që ai të jetë vazhdimisht i angazhuar dhe i zënë me diçka. Por mbushja e çdo minutë të ditës me aktivitete mund ta lodhë një fëmijë dhe të mos lërë hapësirë ​​të mjaftueshme për lojë, relaksim, madje edhe momente kur duhet të jetë i mërzitur.

Zgjidhja: Prindërit duhet të gjejnë një ekuilibër midis aktiviteteve të strukturuara dhe lojës së pastrukturuar.

Pa kufi

Në disa familje me vetëm një fëmijë ka një tendencë për të tepruar për të kompensuar mungesën e vëllezërve dhe motrave. Ndonjëherë është e vështirë për prindërit të vendosin kufij ose t’i mbajnë gjërat në heshtje para fëmijës së tyre pa u ndjerë në faj. Ndërsa është e kuptueshme të dëshironi që fëmija juaj të jetë gjithmonë i lumtur, mospasja e kufijve të qartë mund të ketë pasoja negative. Nëse shkurtojmë mundësinë që fëmijët të mësojnë të merren me zhgënjimin dhe të praktikojnë vetë-rregullimin, kjo mund të ndikojë në zhvillimin e tyre.

Zgjidhja: Për të shmangur këtë gabim, prindërit duhet të marrin përgjegjësinë për vendosjen e kufijve të qartë, të thjeshtë dhe të përshtatshëm për moshën. Këto kufizime nuk janë vetëm të shëndetshme, por gjithashtu ofrojnë siguri, organizojnë botën e tyre dhe inkurajojnë rritjen e ekuilibruar.

Mos inkurajimi i fëmijës për të ndarë

Është normale që vetëm fëmijët të mendojnë se gjithçka në shtëpi është e tyre dhe vetëm e tyre. Dhe lodrat dhe vëmendja e prindërve. Një nga gabimet më të zakonshme në rritjen e një fëmije është të mos i mësosh ata të ndajnë gjërat e tyre. Ndërsa është e vërtetë se shumë nga gjërat që zotërojnë janë vetëm të tyret, është e rëndësishme që ata të kuptojnë se do të ketë situata kur do t’i duhet t’i ndajnë ato. Ata duhet të mësojnë ta bëjnë atë pa një ndjenjë detyrimi, të jenë fleksibël dhe të shohin përfitimet e tij.

Zgjidhja: Është e rëndësishme t’i rrënjosni fëmijës vlerën e mirësisë ndaj të tjerëve që në moshë të vogël. Duke pasur mundësinë ta mësojë dhe ta adoptojë këtë me anëtarët e familjes ose bashkëmoshatarët në park, fëmija do të zhvillojë ndjeshmëri dhe do të jetë i përgatitur për të ndarë pa u ndjerë i detyruar.

Asnjë privatësi

Ndonjëherë prindërit e fëmijëve beqarë mund të bëjnë një gabim duke shkelur privatësinë e tyre. Në dëshirën e tyre për t’u përfshirë në të gjitha aspektet e jetës së fëmijës apo shqetësimin e tepruar për fëmijën, ndonjëherë prindërit e këtyre fëmijëve nuk dinë të respektojnë hapësirën e fëmijës së tyre.

Zgjidhja: Është e rëndësishme të njihet ky gabim dhe të njihet e drejta e fëmijës për hapësirën dhe kohën e tij dhe për të marrë vendime, gjithmonë brenda kufijve të përshtatshëm për moshën e tij.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT