Saturday, May 18, 2024
spot_img

Gashi në Tetovë flet për ndryshime kushtetuese, tregon si do të bëhen ato

Gjatë qëndrimit në Tetovë, kryetari i “Alternativës” Afrim Gashi, që është pjesë e koalicionit VLEN, ka theksuar se ndryshimit kushtetuese duhet të bëhen më patjetër, pasi sipas tij, këto ndryshime janë të detyrueshme për ta vazhduar procesin e integrimit evropian.

Gashi ka treguar se këtë do ta bëjë duke krijuar konsensus të gjerë politik me të gjitha subjektet politike në vend.

“Koalicioni VLEN e ka bërë të qartë se nuk ka asnjë dilemë për detyrimin e realizimit të ndryshimeve kushtetuese, që janë të detyrueshme për ta vazhduar procesin e integrimit europian, dhe këtë do ta bëjë duke krijuar konsensus të gjerë politik me të gjitha subjektet politike në vend”, ka thënë i pari i “Alternativës” .

Gashi ka treguar se planin se si do të bëhen këto ndryshime.

“Ndryshimet kushtetuese do të bëhen ashtu që gjatë bisedimeve për qeverinë e re do ta krijojmë një kornizë për integrim, e cila do t’i përfshijë hapat që duhet të ndërmerren, pra planin aksionar, si dhe afatet në të cilat duhet të realizohet ky plan”.

Përveç ndryshimeve kushtetuese, që sipas Gashit duhet të bëhen si parakusht për fillimin e negociatave me BE-në, VLEN-i konsideron se ndryshimet kushtetuese duhet t’i reflektojnë edhe kërkesat e shqiptarëve për ta bërë një kushtetutë që do ta simetrizojë shtetit në relacion më shoqërinë.

“…kjo në përputhje me realitetin shoqëror dhe me demokracinë konsensuale. Për këtë arsye, VLEN-i do të propozojë që gjatë procesit të ndryshimeve kushtetuese të përfshihet edhe ndryshimi i emërtimit të gjuhës shqipe, duke e përmendur me emër e jo si “gjuhë që e flasin së paku 20% të popullatës dhe që dallon nga maqedonishtja”.

Po ashtu, Gashi ka treguar se kërkesa tjetër është që në këto ndryshime të përfshihet edhe neni që e sanksionon mosvjetrimin e lëndëve të korrupsionit politik.

“Në pikën e integrimit europian programi i koalicionit VLEN përfshin përcaktimin e padiskutueshëm dhe pa ekuivoke europian, synimin kombëtar për përafrim me shtetet anëtare të BE-së në rajonin tonë, harmonizimin e plotë të politikës sonë me BE-në dhe NATO-n, pastaj distancimin e qartë të Maqedonisë së Veriut prej vendeve me qëndrime anti-BE e anti-NATO, si dhe dalje nga nisma “Ballkani i Hapur””, ka potencuar Gashi gjatë fjalimit të tij në Tetovë.

VLEN sipas Gashit e ka edhe një synim të madh që të thellohet integrimi kombëtar.

“Në këtë drejtim, për koalicionin VLEN është jashtëzakonisht e rëndësishme që të thellohet edhe integrimi kombëtar, që nënkupton masa si: euroregjione që na afrojnë me Kosovën dhe Shqipërinë, zonat e lira ekonomike ndërkufitare, krijimi ose avancimi i infrastrukturës rrugore kombëtare, integrimi ndërshqiptar në çdo sektor jopolitik, zbulimi, ruajtja dhe gjallërimi i trashëgimisë kulturore, afirmimi i përbashkët i kulturës shqiptare, lojërat e përbashkëta sportive kombëtare, një ERASMUS shqiptar e kështu me radhë. Në një botë të integruar, bashkë me integrimin me të tjerët duhet të ecë edhe integrimi ynë i brendshëm”.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT