Wednesday, April 17, 2024
spot_img

Këshilli i Evropës i bën thirrje Malit të Zi të vazhdojë me decentralizimin e pushtetit

Kongresi i Autoriteteve Lokale dhe Rajonale të Këshillit të Evropës i bëri thirrje Malit të Zi të vazhdojë decentralizimin e pushtetit, të zbatojë reformën e vetëqeverisjes lokale dhe të përmirësojë procedurat e vendimmarrjes, veçanërisht procedurat që lidhen me çështjet financiare.

Kështu thuhet në rekomandimin e bazuar në raportin e Cemal Bas (Turqi) dhe Soren Schumacher (Gjermani) pas vizitës së tyre në Mal të Zi në vitin 2023 për të monitoruar zbatimin e Kartës Evropiane të Vetëqeverisjes Lokale.

Raporti thekson se Mali i Zi ka miratuar dokumente strategjike për reformat e administratës publike për periudhën 2022-2026 dhe mirëpret përdorimin e gjuhëve të pakicave në administratat komunale ku shumica e banorëve i përkasin pakicave etnike.

Sipas raportit, ka mungesë të fondeve për punë në komunat e vogla, ndërkohë që një pjesë e të ardhurave tatimore të komunave më të mëdha janë ulur për shkak të miratimit të ligjit për tatimin mbi të ardhurat personale në vitin 2021 në kuadër të programit të aktualisht në pushtet Europe Now. partisë.

Kongresi i bëri thirrje Malit të Zi që të vazhdojë punën për decentralizim dhe të zbatojë reformën e paralajmëruar të vetëqeverisjes lokale në konsultim me komunat dhe Unionin e Komunave të Malit të Zi. Autoritetet vendore duhet të marrin pjesë në mënyrë sistematike dhe efektive në konsultimet për çështjet që i shqetësojnë.

Raportuesit propozojnë forcimin e autonomisë fiskale vendore, duke siguruar që detyrat të vijnë me burime të përshtatshme dhe që autoritetet vendore të mund të funksionojnë pa miratimin e ministrive.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT