Friday, July 19, 2024
spot_img

Lapidari i UÇPMB-së në Preshevë, do të duhej të kthehet në vendin ku ishte vendosur

Më datën 20 janar 2013, është hequr dhunshëm Lapidari i Dëshmorëve të UÇPMB-ës, gjatë një rrethimi të hekurt  në Preshevë, nga forca policore të armatosura.

Me rastin e 11-të vjetorit të heqjes së Lapidarit, me këtë datë,  duke ndezur qirinj, jo vetëm në Preshevë por edhe në Prishtinë, Tiranë e gjetiu.

Më datën 20 janar 2024, publikisht propozoj, që gjithë liderët politik dhe institucional  të Luginës së Preshevës, së bashku me Shoqatat e dala nga lufta e UÇPMB-ës, dhe Shoqëria Civile, të bëjn homazhe.  Kjo datë të shenoj, një kthesë  edhe duke adresuar peticion të përgjithshëm për adresim në institucione më të larta të  Serbisë dhe instanca e mekanizma të BE-së.

Në radhë të parë Kryetari i Preshevës , Shqiprim Arifi, për çdo ditë në media ankimohet në adres të Qeverisë së Republikës së Kosovës. Gjithë vullnetin të manifestoj për krijimin e një uniteti, duke kërkuar  në adresim në institucione më të larta të  Serbisë dhe instanca e mekanizma të BE-së për kthimin e Lapidarit të UÇPMB-ës në Preshevë.

Po ashtu, i drejtohem duke bërë publike me  propozim Tiranës dhe Prishtinës zyrtare, që  Lapidarë kushtuar dëshmorëve të rën në luftën  e Ushtrisë Çlirimtare për Preshevë, Medvegjë e Bujanocë, të ngriten LAPIDARE edhe në Tiranë e Prishtinë.

Propozimi, që datën 20 janar, të gjithë në përkrahje të khimit të  Lapidarit të UÇPMB-ës në Preshevë. Gjithë mediat nga e gjithë hapsirat tona Shqiptare, do të duhej të jetë kryelajm kthimi i Lapidarit të UÇPMB-ës,në vendin ku ishte.

Parlamenti i Shqipërisë dhe Paralamenti i Kosovës, duke përfshi edhe Kryeministrat dhe dy Presidentët, të kërkojn kthimin e Lapidarit të UÇPMB-ës në Preshevë.

Nuk di nëse, nga  Subjektet Politike të Luginës së Preshevës, kan ndërmarrë ndonjë veprim  konkret si Këshilltarët Komunal të tri Komunave, së bashku me Kryetar e Kryesues të Kuvendeve Komunale  të Medvegjës, Preshevës dhe Bujanocit, duke përfshi edhe Këshillin Nacional të Shqiptarëve.

Kryeministri  i Shqipërsisë Edi Rama, asnjëherë nuk ka  bërë homazh te Lapidari i UÇPMB-ës në Preshevë, ndoshta më shumë do të ketë kohë, pas vdekjes së ides së ,,Ballkanit të Hapur”, pas disa dështimeve në propozime për Republikën e Kosovës.

Tani Kryeministri i Shqipërsisë, është momenti i fundit të ndërron diskursin ndaj Serbisë. I  propozoj të ftoj një Konferencë të Donatorëve për Krahinën e Preshevës, por edhe të ngritë disikriminimin në BE e instanca të OKB-ës, duke menduar edhe organizmimin  e  një Konference Evropiane për  gjetjen e  Statusit Politik, për Krahinën e Preshevës,  pasi ka mbajtur Referendumin më datën  1 e 2 mars të vitit 1922.

Dëshmorët tanë meritojnë respekt dhe homazhe për të treguar se ata janë gjithmonë në mendjet, ndjenjat dhe në gjitha zemrat tona shqiptare që u sakrifikuan për ditë të mira për popullatën e kësaj krahine.

© Refik HASANI

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT