Saturday, June 15, 2024
spot_img

LEHTËSIM FINAL: BANKA QENDRORE EVROPIANE PRITET TË FILLOJË ULJEN E NORMAVE TË INTERESIT KËTË JAVË

Banka Qendrore Evropiane pritet të fillojë uljen e normave të interesit të eurozonës nga nivelet rekord këtë javë, por inflacioni i qëndrueshëm do të thotë se masa nuk ka gjasa të fillojë një cikël të shpejtë lehtësimi.

Politikëbërësit janë të gatshëm të ulin kostot e huamarrjes në eurozonë me një çerek pikë përqindjeje më 6 qershor, duke e çuar normën bazë të depozitave në 3.75 për qind nga niveli i saj aktual rekord.

“Komunikimi i vetë BQE-së gjatë dy muajve të fundit e ka bërë pothuajse të pamundur të mos shkurtohet” këtë javë, tha ekonomisti i ING Carsten Brzeski.

BQE filloi një cikël të paprecedentë të rritjes së normave të interesit në mesin e vitit 2022, pasi kostot e energjisë dhe ushqimit u rritën pas pushtimit rus të Ukrainës dhe mes problemeve të zinxhirit të furnizimit të lidhura me pandeminë.

Pas 10 rritjeve të njëpasnjëshme, ajo ka mbajtur në pritje normat që nga tetori, por një ngadalësim i vazhdueshëm i inflacionit do të thotë që një ulje është tani në horizont.

Por ndërkohë që është pothuajse e sigurt që 26 anëtarët e këshillit drejtues të BQE-së do të ulin kostot e huamarrjes më 6 qershor, të dhënat e fundit më të forta se sa pritej tregojnë se ata nuk kanë gjasa të paralajmërojnë fillimin e një uljeje të shpejtë të normës.

Edhe pse rritja e çmimeve të konsumit është ngadalësuar nga kulmet prej mbi 10 përqind në fund të vitit 2022, ulja e inflacionit në objektivin prej 2 përqind të BQE-së po rezulton e vështirë.
Inflacioni në 20 vendet që përdorin euron u rrit më shpejt se sa pritej në 2.6 përqind nga viti në vit në maj, nga rritja e prillit prej 2.4 përqind.

Zyrtarët janë veçanërisht të shqetësuar për rritjen e fortë të çmimeve në sektorin e shërbimeve, si dhe për rritjen e vazhdueshme të pagave.

TE NDRYSHME

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
- Advertisement -spot_img

TE FUNDIT